Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Höjda tullar ska öka pressen på Kina

USA:s president Donald Trump överväger att belägga kinesiska varor till ett värde av sammanlagt 200 miljarder dollar med 25-procentiga tullar. Syftet är att öka pressen på Kina, som har lovat motåtgärder.

Hundmat är en av de tusentals varor som USA importerar från Kina och som kan komma att beläggas med 25-procentiga tullar.Bild: Jessica Gow/ TT
Den 10 juli meddelade Trump att USA planerade 10-procentiga tullar på tusentals kinesiska varor. Nu säger amerikanska regeringstjänstemän i ett konferenssamtal att Trump instruerat handelsrepresentant Robert Lighthizer att i stället överväga att höja de föreslagna tullavgifterna med mer än dubbelt så mycket, 25 procent.
Listan omfattar över 6 000 olika produkter, från kemikalier och textiler till hundmat och fryst fisk. De väntas träda i kraft någon gång i september.
Draget är det senaste i det eskalerande handelskriget mellan världens två största ekonomier. Syftet är att "ha rätta verktygen på plats för att uppmuntra Kina att byta linje", enligt tjänstemännen.
USA har redan tidigare infört 25-procentiga tullar på import från Kina till ett värde av 34 miljarder dollar. Ytterligare import värd 16 miljarder dollar kommer att straffas med tullar kommande veckor.
Kina meddelar att landet kommer att svara med motåtgärder om Trump skrider till verket med de nya planerna. Vid en presskonferens tidigare under dagen sade Geng Shuang, talesperson i utrikesfrågor, att USA:s taktik inte kommer att fungera och att Kina alltid söker dialog för att lösa handelsfrågor.
Gå till toppen