Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Min mening

Läsartext: Vi vet alla vad som behövs för att vända på den kännbart destruktiva klimatutvecklingen

Sveriges uttorkade skogar brinner och skördarna torkar bort. Nu är det hög tid för åtgärder, inte "business as usual", skriver Christel Kvant.Bild: Johan Nilsson / TT
Klimathotet är inte längre bara ett hot. Det levererar. Sveriges uttorkade, överhettade skogar brinner. Skördarna torkar bort, hästar och boskap har inget bete, grundvattnet sinar, matförsörjningen hotas. Det blir nästan svårt att andas när termometern går över 30-gradersstrecket igen och igen, men det tar emot att söka svalka i ett hav som är nedsmutsat av bajsbakterier och algblomning.
Lika skrämmande som detta är bristen på åtgärder. Egentligen vet vi ju alla vad som behövs för att vi ska vända på den utveckling som nu är så kännbart destruktiv. Minskade utsläpp från biltrafik och flygtrafik. Minskad överkonsumtion. Ändå är det business as usual. Tidningarna fylls av reportage och annonser som uppmanar oss att julshoppa i Peking, ta del av shopping och kultur i Shanghai eller uppleva Japan när körsbärsträden står i blom. Jättelika reklampelare med uppmaningen ”Flyg, flyg, flyg” visar hur vi kan hitta de billigaste flygresorna. Långtradare och pendlare korkar igen E6:an, och politikerna pratar om att det behövs en fil till, så att det får plats ännu flera.
Varenda vuxen människa har en skyldighet gentemot sina – och andras – barn och barnbarn att ta ansvar för den här utvecklingen. Det finns mycket vi kan göra, även som enskilda privatpersoner:
Minimera flygandet. Vi måste inte besöka varje spännande resmål som kräver långväga flygresor – det finns massor att upptäcka på närmare håll. Besök Österlen när äppelträden står i blom, exempelvis.
Cykla eller åk kollektivt i stället för att köra bil. Det ställer krav på en politik som ger oss fungerande tågtrafik, trygga cykelvägar och många och lättillgängliga cykelställ. Det är politikernas och samhällets skyldighet att leverera.
Dra ner på konsumtionen. De flesta av oss har vad vi behöver – vårda och laga i stället för att kasta bort och köpa nytt.
Vi måste äntligen få se handlingskraft från politiker och andra beslutsfattare. Satsa våra gemensamma resurser på att bygga om avloppsnätet, så att regnvattnet tas omhand som en resurs i stället för att ledas ut i avloppsnätet och förorsaka bräddningar som förstör Öresund.
Ta vara på vartenda uppväxt träd, och plantera nya överallt där de får plats. Mer än något annat fungerar träden som motvikt mot klimatutsläppen. De renar luften, de lagrar kol, de ger skugga och drar ner temperaturen. Och de är räddningen även när vädret blir extremt åt andra hållet och ger oss översvämningar, vilket är klimatkatastrofens andra ansikte.
Och riv upp beslutet om Landborgsgaraget. Inse någon gång att denna gigantiska felsatsning bara ger oss ännu mera biltrafik och ännu mera utsläpp. Nu behövs alla pengar till åtgärder som räddar klimatet och våra barns och barnbarns framtid.
Christel Kvant
För Naturskyddsföreningen i Helsingborg
Christel Kvant
För Naturskyddsföreningen i Helsingborg
Christel Kvant är vice ordförande i Naturskyddsföreningen i Helsingborg, journalist och författare, bland annat till den Augustnominerade boken "Trädets tid".
Gå till toppen