Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Jon Weman: En bättre introduktion till artificiell intelligens är svår att hitta

Bild: Erik Lundback

Max Tegmark

FORSKARE INOM AI OCH FYSIK

Fysikprofessorn Max Tegmarks politiska intresse väcktes när han som högstadieelev blev uppmärksam på en mindre önskvärd konsekvens av fysikens framsteg, nämligen kärnvapen. Idag är det en annan teknik som hotar mänskligheten, om vi släpper den fri att utvecklas lite hur som helst; artificiell intelligens, som också är ämnet för hans bok Liv 3.0.
Tegmark refererar till några av IT-världens mest kända namn, som oroar sig för en framtida superintelligens som tränger ut människan, men konstaterar att ett mer närliggande problem är att tre av nämnda IT-profiler har större förmögenhet än den fattigare halvan av USA:s befolkning – något som kommer att förvärras av robotiseringen. Det är omöjligt att tvivla på ärligheten i hans engagemang när han gör sitt sommarprat till en pedagogisk föreläsning om vad han ser som ödesfrågor för vår tid. Privatlivet skymtar bara förbi när det illustrerar en poäng, och han tvekar inte heller att lyfta fram andra röster, klipp från dokumentärer, där det är relevant. 
En bättre introduktion till ämnet är svårt att tänka sig.
Gå till toppen