Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Moa Berglöf: Unga kvinnor vill rita om den politiska kartan.

Amerikanska unga kvinnor gillar inte Donald Trump.Bild: Eric Risberg
Om Sveriges unga kvinnor fick bestämma skulle valresultatet se helt annorlunda ut än det vi troligtvis har att se fram emot i september.
Många amerikanska unga kvinnor blev aktivister först efter att Donald Trump hade röstats fram som president. Då var det för sent. Det är snart bara en månad kvar till valet här hemma i Sverige, och hög tid för fler tjejer att kliva fram på barrikaderna, gå till vallokalerna och använda sin makt för att skaka om i den politiska apatin.
I höst kommer 5,3 procent av de röstberättigade att vara förstagångsväljare. Nästan var tionde av alla som får gå och rösta är 18-24 år. De unga väljarna är en maktfaktor som inte ska underskattas. Men det är ingen homogen grupp, och som varje sådan grupp är den svårnådd på gränsen till ointressant för partistrategerna.
Den största utmaningen för de partier som ändå vill nå de unga väljarna är könsskillnaden i partisympatier. Unga kvinnor respektive unga män föredrar helt enkelt olika partier. SCB:s majundersökning ger en inblick i hur stora skillnaderna faktiskt är.
Unga kvinnor gillar Moderaterna och Socialdemokraterna i ungefär samma utsträckning, vilket egentligen inte säger så mycket eftersom båda partierna ligger på en betydligt lägre nivå hos unga väljare än snittet bland samtliga i undersökningen, och alltså inte är påtagligt populära i den här gruppen.
Det är därefter det blir mer intressant, eftersom de unga kvinnorna med sina preferenser helt möblerar om den politiska karta vi har vant oss vid. För efter M och S ligger sympatierna sedan i tur och ordning hos Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet. Inte ens var tionde ung kvinna gillar Sverigedemokraterna. Liberalerna skulle stanna kvar i riksdagen, men med en hårsmån. Kristdemokraterna är näst intill utraderade.
Annat är det hos de unga männen. Männen tycker dels mycket mer om Moderaterna är vad kvinnorna gör. Men därefter seglar Sverigedemokraterna in som god tvåa. Socialdemokraterna når bara upp till hälften av Moderaternas sympatisiffror, och såväl Miljöpartiet som Kristdemokraterna skulle få lämna riksdagen.
Kontentan? Både Moderaterna och Sverigedemokraterna har svårt att locka unga kvinnor. Socialdemokraterna har svårt att skapa förtroende hos unga män – och hos kvinnorna med för den delen. Kristdemokraterna vill ingen ha.
Är det här något som bekymrar partierna i fråga? Det borde det göra.
En förklaring till siffrorna skulle kunna handla om bristen på framåtrörelse. För vad de här fyra partierna har gemensamt är att de inte pratar om framtiden. Alls. Om att det Sverige de unga väljarna ska växa upp i och bidra till faktiskt är på väg någonstans, och vart det är på väg. Om jobben, bostäderna, öppenheten, mångfalden, toleransen. Sådant som betyder något för den som just ska starta sitt liv på riktigt, den som vill rösta på ett parti som till skillnad från dessa fyra förstår att nostalgi är meningslöst som politiskt verktyg.
Om de unga kvinnorna fick bestämma i höstens val skulle det politiska landskapet ritas om. Blocken skulle förändras. Stillaståendet skulle brytas. Det vore en välgärning.
Det är hög tid nu för kvinnorna att höja sina röster. Fyra år är alldeles för lång tid att vänta på förändring. Särskilt för en 18-åring.
Gå till toppen