Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Släktforskarnas årsbok stor källa till kunskap

Nu är den här - Släktforskarnas årsbok.

Det är Ted Rosvall som är redaktör för Släktforskarnas årsbok.Bild: Roland Classon
Släktforskarnas årsbok, med Ted Rosvall som redaktör, innehåller 18 intressanta artiklar. Här finns bland annat flera spännande berättelser om olika kvinnoöden på 1700-talet och 1800-talet.
Vi får till exempel veta det mesta om Emelie Carolina Zamore, en grälsjuk dam som under 1800-talet drev flera krogar i Stockholm.
Flera artiklar i årsboken har anknytning till Skåne. Bland annat ger oss Eleanor Sanders, Västra Torup, en god historia om hur hon hittade 140 gamla amerikabrev och vad som hände hennes släkt. I en annan artikel utgår Christina Skagerborg från Trollenäs slott och mamsell Maria Sofia Löfgren, som fick ett tragiskt öde.
Släktforskarnas årsbok (356 sidor), som ges ut av Sveriges släktforskarförbund, är en stor källa till kunskap.
Ted Rosvall passar också på att slå ett slag för bokens betydelse i en allt mer digitaliserad värld:
– Mycket av det som publiceras i tidningar och tidskrifter är dagsländor, för att inte tala om allt som finns på nätet. Det lever en kort tid och sedan försvinner det. Men boken kommer vi med all sannolikhet att ha kvar, och särskilt den specialiserade boken, ännu i många generationer. Den är bestående. De artiklar som publiceras i Släktforskarnas årsbok vet vi kommer att finns kvar i många hundra år, säger Ted Rosvall.
Nu ger han också ett klart besked:
– Jag fortsätter ett år till som redaktör, jag tycker det är ganska roligt.
Han har också en önskelista:
– Det skulle vara roligt om någon skönlitterär författare skulle vilja medverka i en kommande årsbok. Mina drömförfattare är Camilla Läckberg, Jan Guillou, Peter Englund, Elsie Johansson och P. O. Enquist, säger Ted Rosvall.
Ted Rosvall är en av de mest kända släktforskarna i Sverige, var ordförande i Sveriges släktforskarförbund 2000-2008. Han är kyrkomusiker, förläggare, föreläsare och författare till ett 30-tal böcker, bland annat Bernadotteättlingar och Emigrantforska på nätet (tillsammans med Anna-Lena Hultman). Ted Rosvall medverkade under åren 2008-2015 som expert och släktforskarguide i tv-serien ”Vem tror du att du är?”.
Gå till toppen