Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Textilkonstnärer intar Krapperups konsthall

På lördag är det vernissage på Krapperups konsthall. Det är Härnösands konstnärerna Kerstin Lindström och Linda Lasson som ställer ut verk i texil och metall.

Kerstin Lindström och Linda Lasson i den sköna skuggan av konsthallen.Bild: Göran Stenberg
Linda Lasson broderar allt för hand, oftast med svart tråd, men inte på tyg.
– Allt är gjort på armeringsduk men de runda, minsta, är gjorda på andningsfilter, berättar Linda Lasson.
Armeringsduk används annars framförallt för förstärkning av spacklade och putsade väggar och tak inomhus.
– Jag vill i min textilkonst ge naturen en röst och skildra en plundrande samtid som för med sig en skoningslös svärta, säger Linda Lasson.
Linda Lasson har levt i de jämtländska fjällen, nära den samiska kulturen, och det har påverkat henne, vilket syns i hennes verk som i bilden av den samiska byn, Girjas.
– De ville få tillbaka sina jakt och fiskerättighet och stämde svenska staten. Staten hävdar att man aldrig särbehandlat samerna, med är fel, för på 1600- och 1700-talet torterades samerna, säger Linda Lasson.
Med sitt broderi vill hon berätta om ett exploaterat Norrland och en undanträngd urbefolkning.
Linda Lasson mellan verken "Abstrakt" och "Anusquuk".Bild: Göran Stenberg
Linda Lasson bild av samebyn Girjas.Bild: Göran Stenberg
Men inga av Linda Lassons, till storleken största, verk finns med på Krapperup. De stora bilderna sitter fast på museet i Sundsvall.
Kerstin Lindström mellan verken "RECLAIM SPACE" och HÄR I, HÄR II och HÄR III.Bild: Göran Stenberg
Kerstin Lindströms HÄR I HÄR II och HÄR III.Bild: Göran Stenberg
Det är en av anledningarna till att hon delar utställningsytan med Kerstin Lindström. De känner varandra sedan länge och de bor båda utanför Härnösand.
– Man kan säga att vi har närkontakt med marken då vi bor ute skogen, säger Kerstin Lindström med ett leende och fortsätter:
–Tid, plats och tillstånd utgör utgångspunkter i mina arbeten. Verken tar form i objekt, installationer och performance, både enskilt och i samarbeten med andra.
Hennes intresse rör platser som har en stark koppling till marken. Val av färg och material är avgörande. Hon viker, veckar, bygger, packar, plisserar ull, filt ångar och järn och så virkar hon med 0,7 millimeters järntråd. Tråden blir som ett tredimensionellt tecknande. Kerstin Lundström experimenterar gärna med starka färger.
– Jag tycker mycket om att arbeta med ull, för den bär färger så vackert, säger Kerstin Lindström då vi står framför tre stora, färgstarka tavlor i ull som hon kallar "HÄR I", "HÄR II" OCH "HÄR III".
Kerstin Lundström vill att textilen ska se kraftfull ut, inte söt och gullig.
Vernissagen öppnar klockan 13 på lördag och utställningen pågår till den 2 september.
Gå till toppen