Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ledare: En tragedi utnyttjas för demagogi.

Tidigt i torsdags morse sköts en ung man med autism och downs syndrom till döds av polis i centrala Stockholm.
Det inträffade är på alla sätt en tragedi. I första hand för den dödes familj men det är heller inte svårt att föreställa sig att de poliser som var inblandade i dödsskjutningen och deras anhöriga mår allt annat än bra idag.
Enligt vad chefsåklagare Martin Tidén vid Särskilda åklagarkammaren uppger för nyhetsbyrån TT så hade 20-åringen "ett vapenliknande föremål och då poliserna uppfattade situationen som hotfull öppnade man eld".
Den unge mannen hade rymt hemifrån och då tagit med någon form av leksaksvapen. Enligt föräldrarna hade han svårt att kommunicera, han var "som en treåring". Uppgifter till Aftonbladet gör gällande att polis kallades till platsen strax före klockan 4 med anledning av att en man visat upp en pistol för de boende i huset.
Det är inte svårt att föreställa sig att missförstånd med tragiska följder kan uppstå när en polispatrull under de omständigheterna möter en person med grava intellektuella funktionsnedsättningar.
Hittills i år har sex personer skjutits ihjäl av polis i samband med ingripanden. Det högsta antalet på närmare trettio år.
Enligt polisens statistik över dödsskjutningar från 1990 och framåt ser det ut att ha skett en ökning på senare tid. De fem åren 2013–2017 sköts 13 personer till döds, lika många som under de närmast föregående 14 åren, 1999–2012. Det högsta antalet avlidna för ett enskilt år, fram till i år, var 2013 då fyra personer sköts ihjäl av polis.
Martin Lundin, poliskommissarie på polisens nationella operativa avdelning, Noa, ser flera tänkbara faktorer som kan förklara det ökade antalet polisskjutningar med dödlig utgång. Han nämner befolkningsökningen, fler poliser, fler polisingripanden och att våld mot tjänsteman blivit vanligare.
"När vi tittar på enskilda fall kan vi se att det inte är helt ovanligt att personer lider av allvarliga psykiska störningar eller är påverkade av alkohol eller droger när vi skjuter mot dem", säger Lundin till Dagens Nyheter.
Ingen polis är i nuläget misstänkt för brott. Däremot har en förundersökning inletts för att utreda om det kan ha begåtts något tjänstefel.
Innan granskningen är klar är det omöjligt att veta om och i så fall vad som kunde ha gjorts för att undvika skjutningen.
Men varför låta en mänsklig tragedi som kan utnyttjas för politiska syften gå till spillo bara för att fakta i målet saknas?
Vänsterpartiets riksdagsledamot Ali Esbati, som även sitter i partistyrelsen, finner tanken att invänta resultatet av den ett dygn tidigare påbörjade åklagarutredningen både "märklig och skrämmande".
På Twitter skriver han under fredagen:
"Om till och med en så uppenbart oskyldig och skyddsvärd person som Eric med downs syndrom kan dödas, utan att det får konsekvenser, vad kommer då att inte kunna ske med människor som är socialt misstänkliggjorda från början: missbrukare, boende i socioekonomiskt utsatta områden, unga med utländskt utseende?"
Tack och lov är det fortfarande ovanligt att svenska lagstiftare ägnar sig åt den typen av demagogi.
Gå till toppen