Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Hx-festivalen

Festivalen är igång på riktigt – stämningen är varm

Lisa Miskovsky och Helsingborgs symfoniorkester sparkade igång Hx med att locka storpublik till Gröningen. Från ordningsmakt och arrangörshåll rapporteras enbart om god stämning under festivalens inledning.

Människor fyllde sakta men säkert upp Gröningen.Bild: Stefan Ed
I och med uppträdandet på Gröningen infann sig en definitiv känsla av att nu är Hx igång. Många samlades i kvällsljuset för att komma i festivalstämning med detta mastodontnummer.
Lisa Miskovsky och Helsingborgs Symfoniorkester.Bild: Stefan Ed
Ordningsvakter och poliser som HD pratade med under kvällen poängterade alla den goda stämningen. Alla var eniga i att det har hittills varit en lugn och trevlig festival och polisens insatsledare Lars Hallin håller med sina kollegor.
– Dagen har varit lugn fast det varit mycket folk ute, säger han.
Hur stor publik var det på Gröningen när Lisa Miskovsky spelade?
– Det vågar jag inte säga, ett par tusen kanske.
Publikhavet vid Gröningen.Bild: Stefan Ed
Hur kommer det att utveckla sig under kvällen?
– Det kommer att öka successivt, men vi i alla fall kapacitet för 10 000 människor på Gröningen.
Hur arbetar polisen under festivalen?
– Vi finns där ute med fotpatruller, vi vill visa att vi finns och vi vill att människor ska känna sig trygga. Vi finns där i allmänhetens tjänst, om någon tappat bort något eller någon eller vill rapportera att den blivit utsatt för ett brott.
Är det något man ska tänka på som festivalbesökare?
– Att det är jättevarmt så det är ju upplagt för att folk ska bli överförfriskade. Det här är en väldigt trevlig tillställning, men man ska tänka sig för. Det är gott med en kall öl men det är lätt att det blir en till och en till.
Många hade svårt att stå stilla i närheten av Faelas dansanta toner.Bild: Stefan Ed
Även festivalledningen tyckte att allt inledningsvis gått som planerat. Hx:s pressansvarige Ulf Dahlström är väldigt glad att folk har använt sig så mycket av ”knallestråket” mellan Dunkers och Gröningen.
Världsmusikbandet Faela från Malmö.Bild: Stefan Ed
– Nu får folk chansen att upptäcka denna tidigare oupptäckta plats. Det är härligt att se att människor använder sig av platsen på det sätt som vi hade hoppats på, säger Ulf Dahlström.
Han är även noga med att allt känns väldigt rätt så långt in i festivalen.
– Det är inte bara vädret som är varmt, det finns så mycket varma känslor och glada människor där ute.
Gå till toppen