Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Min mening

Läsartext: I en demokrati blir det inte alltid som man själv vill

President Trump, den svenska väljarkårens framtidstro, skottarnas syn på makten i London, katalanernas på dito i Madrid – vad säger dessa om tillståndet för demokratin? Per Ödling är orolig, det är inte Lars Tretvold.Bild: TT
Är demokratin under attack? Skall man tro Per Ödling, professor i telekommunikation vid Lunds universitet, så är det så. Han lägger ut texten i en intervju i Helsingborgs Dagblad den 30 juli .
Läs mer: Då försvinner demokratin från Sverige
Här får vi veta att amerikanarna valde en fascistisk president. I Storbritannien röstade väljarna fel och det blev brexit. Fast det kanske var så att majoriteten I USA var trötta på politiker som Clinton och ville ha en förändring? I Storbritannien ville man kanske värna det nationella självbestämmandet?
Vidare konstateras det att Centerns väljare har större framtidstro än SD:s väljare. Det kan ju kanske vara så att SD:s väljare har större probleminsikt och konsekvenstänk än Centerns.
Per Ödling använder sig av en ekvation där oro multipliceras med okunskap, med data hämtad från annan forskning som bland annat undersökt människors framtidstro och oro. Resultatet blir fullständigt häpnadsväckande. I Barcelona är allt Madrids fel. I Skottland är allt Londons fel. I Sverige är det invandrarnas fel. Om vi tar det sista påståendet. Vem har hävdat att allt är invandrarnas fel? Den kritik som växt sig starkare mot migrationen har ju riktats mot de svenska politiker som är ansvariga för den situation som Sverige befinner sig i när det gäller migrationen. Invandrarna söker sig till de länder som upplevs som mest attraktiva att leva i. Här ligger Sverige mycket bra till.
Per Ödling är orolig för demokratin. Det är inte jag. Tvärtemot vad Ödling anser tror jag att vi i Sverige har informerade väljare med fri vilja. Vem vet, kanske får SD var femte väljares röst. Det kommer givetvis att väcka ilska på sina håll, men det är faktiskt detta som är demokrati. Detta att det inte alltid blir som man själv vill.

Lars Tretvold

Pensionär
SVAR DIREKT
Att demokratin är under attack är väl belagt.
1. Dels pågår utländsk informationspåverkan i syfte att splittra länder, bland annat dokumenterat av MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, vad gäller Sverige.
Ett exempel på det pågående informationskriget är artikeln vi nu diskuterar, där jag blev intervjuad i Helsingborgs Dagblad, som inom några få timmar skrevs om med falska påståenden i syfte att provocera och publicerades på en alternativ nyhetsajt med förmodat utländskt finansiellt stöd.
2. Dels går demokratin globalt bakåt enligt demokratiindex så de som önskar att Sveriges demokrati ska bestå bör engagera sig nu. Vi är inte immuna mot det som sker. Demontering av demokratier följer ofta Maria Leissners ”Vägkarta för populister”, en behändig punktlista för den som vill studera vilka hot vår demokrati står inför.
Slutligen vill jag hålla med Lars Tretvold om att Sverige är ett attraktivt land! Vi gör rätt som är stolta över vårt fantastiska Sverige och vi ska vidareutveckla det så det blir ännu bättre, överallt.

Per Ödling

professor i telekommunikation, Lunds universitet
Gå till toppen