Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Maria Berkmo: Insändare: "Är Mölle säkert i torkan?"

Insändarskribent frågar sig vad som händer om Mölle drabbas av brand i torkan.

Möllebo oroas över vad som kan hända i byn om det börjar brinna på Kullaberg.Bild: Anders Malmberg
Mölle är otroligt sårbart om det börja brinna i skogen eller i ett hus i byn. Här står bilar parkerade överallt på de smala gatorna under sommarsäsongen.
I genomsnitt passerar 1 600 extra fordon varje dag. Vägarna är smala, dvs en brandbil kan inte komma fram. Vår brandstation är stängd i Mölle, är nu ett café . Ska vi vänta på brandfolk från Höganäs tar det cirka 20 minuter - om de kommer fram.
Tänk er en brand i skogen uppe på Kullaberg, med vind från nord/nordväst. Röken fyller hela byn och elden är på väg att antända den första raden av hus tätt på skogen. Det går fort.
Mellan 500-1000 eller fler bilar försöker fly från Mölle, - där är EN smal utfartsväg. Det blir köer, bilar kör om varandra och skapa kaos och kanske blockera vägen totalt.
Brandbilarna kommer från Höganäs och försöker komma upp genom byn, men kan inte fortsätta när vägen är spärrad av bilar, husvagnar, campers, motorcyklar och människor i panik.
Branden fortsätter ner mot byn och spärrar den enda utfartsvägen. Hur många människor omkommer i rökförgiftning eller av själva branden?
Är det någon i kommunen, som tänker likadant som jag och agerar, antingen med att sätta en gräns för var man får parkera, sätta ett max på antal bilar som kör in i Mölle och upp till Kullaberg i högsäsongen, etablerar en brandstation i Mölle igen, har brandvakter uppe på Kullaberg och ser till att eld och grill förbud blir informerat både på svenska och andra relevanta språk? Samt att man ser till att reglerna respekteras, vilket det inte alltid görs idag. Dvs folk grillar.
Vi har varning klass: RISK för skogsbrand i hela Skåne (SMHI)
Vem har ansvaret för att en potentiell brandkatastrof inte händer? Är Mölles befolkning säker i denna speciella vädersituation?

P Stovgaard, Mölle

Räddningschef Lars Scotte.Bild: Tom Wall
Svar från räddningschefen:
Kullabygden, Kullaberg och våra fina byar, bland annat Mölle, är fantastiska platser som många vill besöka, speciellt under turistsäsongen, vilket vi är både stolta och glada över. Precis som du skriver kan det innebära risker när det är så torrt som det är just nu i våra marker.
Årets situation är unik som ingen av oss har upplevt tidigare, så därför är det väldigt bra att du lyfter frågan så att invånare och besökare får upp ögonen för brandsäkerhet. Mölle är ett gammalt fiskesamhälle med trånga gator och tät bebyggelse. Vi på räddningstjänsten är väl förtrogna och medvetna om riskerna med denna typ av bebyggelse och vi arbetar hela tiden förebyggande enligt våra rutiner men också genom att:
• Kommunicera på svenska, engelska, tyska och arabiska om grill- och eldningsförbudet i alla kommunens kanaler samt i medier, på anslagstavlor, grillplatser och badstränder.
• Samarbeta med kommunens lokala flygklubb för att i denna extrema vädersituation flyga dagligen över Kullaberg för att upptäcka eventuella bränder eller tända grillar.
• Samarbeta med både stationär personal och guider på Kullaberg vid alla typer av olyckor.
• Samarbeta med byaföreningarna för att sprida information om brandsäkerhet och parkeringsmöjligheter.
• Samarbeta med markägarnas vattenledningsnät för extra vattenresurser.
• Samarbeta med ordningsmakten som har ansvar för ordning och reda och som rycker ut i de situationer som blir akuta.
Jag anser att kommunens invånare tar brandrisken på stort allvar och respekterar förbudet. Mig veterligen har vi ännu inte fått någon påringning av att det eldas eller grillas någonstans i kommunen. Vi får inte glömma att vi alla har skyldighet att vara försiktiga ute i naturen och att varna och tillkalla hjälp vid olycka eller om det föreligger överhängande fara för brand eller annan olycka. Den största brandrisken är faktiskt rökningen och dåligt släckta fimpar.
Tänk också på att parkera korrekt i tätbebyggda orter som Mölle, så att både räddningstjänsten och andra blåljusmyndigheter som ambulans kan komma fram.

Lars Scotte

Gå till toppen