Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fler ska lära sig slå med lie i Kullabygden

Boskapen gör sitt till för att hålla markerna på Kullabygden i ordning, men lite hjälp av den mänskliga handen behövs också. I samband med Ängens dag idag arrangerades en kurs på Zackows mosse i hur man hanterar en lie.

Liekurs vid Zackows mosse.Bild: Sandra Henningsson
Under lördagen arrangerade Naturvårdsföreningen "Ängens dag" på en rad platser i landet. På Kullabygden är även Länsstyrelsen och Krapperupsstiftelsen medarrangörer och på Zackows mosse i Nyhamnsläge ordnades på lördagen slåtterkurs med lieslipning.
Cornelius Svarrer slipar lien med en slipsten.Bild: Sandra Henningsson
Mats Rosengren, även kallad Lie-Mats, har sedan drygt tio år tillbaka hållit kurser i att slå med lie och var på plats på lördagen.
– Vi har bland annat fått visat för oss hur man ska slå med lie och Mats har berättat om värdet av att bevara de gamla slåttermarkerna, berättar Kerstin Bergelin från Naturskyddsföreningen.
Mats Rosengren, även kallad Lie-Mats, håller i kursen. Bakom står Gunvor Lindqvist Jörgensen och Hans Drake och lyssnar.Bild: Sandra Henningsson
Syftet med Ängens dag är att uppmärksamma ängsskötsel för att bevara den biologiska mångfalden. Bara en bråkdel av den ängsmark som fanns för hundra år sedan finns kvar i dag.
– Tekniken att slå med lie försvinner med de äldre människorna. Intresset för att bevara kärlväxterna som finns här är stort men det fordras att vi konkret kommer ut och hävdar marken vilket har varit svårt. Föreningen blir äldre och vi vill få yngre att komma med, fortsätter Kerstin Bergelin.
Hans Drake låter lien gå.Bild: Sandra Henningsson
På Zackows mosse hölls kursen för ett tiotal intresserade. Gunvor Lindqvist Jörgensen var en av dem.
– Det har varit jättetrevligt och det har varit underbart att ha en så kunnig ledare. Han har varit pedagogisk och rolig att lyssna på så det har varit jättebra, säger hon.
Malin Melén från Länsstyrelsen.Bild: Sandra Henningsson
Kerstin Bergelin är också nöjd med dagen:
– Det har varit trevligt, det är harmoniskt att gå här i lugn och ro och slå gräs. Man mår väl av det här.
Kullabygdens avdelning har röjt på Zackows mosse sedan mossen, som ligger mellan Nyhamnsläge och Brunnby, återupptäcktes i början av 80-talet.
Liekurs vid Zackows mosse.Cornelius Svarrer i full koncentrationBild: Sandra Henningsson
– Syftet är att återställa sällsynta arter och bevara dessa som de var förr. Nu gäller det att hålla igång och få folk att vilja komma med.
Är det svårt att slå med lie?
– Nej det är det inte, Mats pratar om att det handlar om teknik och inte om kraft. Man tror att det är stora starka män som ska slå och att kvinnorna har fått räfsa upp efteråt, men så är det inte. Tvärtom, Man ska ta det som en dans och leka fram lien, säger Kerstin Bergelin.
Liekurs vid Zackows mosse.Bild: Sandra Henningsson
Det är första gången som liekursen hålls på Zackows mosse. Nu ska Naturskyddsföreningen investera i fler lie-verktyg för att bevara fler områden på Kullabygden.
Lie-Mats har varit inbokad på Zackows mosse sedan två år tillbaka och och har märkt ett växande intresse för detta hantverk.
– Det är långtidsbokningar, det är ett sånt sug efter liekurser. Förutom Natyrskyddsföreningen vill bostadsbolag, trädgårdsföreningar eller folk som bara vill slippa trimmern lära sig. Många vill prova. Får man till tekniken rätt är det meditation
Gå till toppen