Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Malin Krutmeijer: Magnus Carlson gör en Athena Farrokhzad

Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Magnus Carlson

SÅNGARE, LÅTSKRIVARE

Magnus Carlson, mest känd som sångare i Weeping willows, gör som Athena Farrokhzad gjorde 2014: använder sina 90 minuter radiotid till att prata om samhället och hur det borde förändras.
Men lugn, han spelar inte ”Beväpna er” och snuddar bara vid tanken på en kritik av det ekonomiska systemet. Däremot spelar han till min glädje Depeche Modes miljölåt ”The landscape is changing” från det fantastiska 80-talsalbumet ”Construction time again”.
Det är nämligen klimatförändringarna han vill prata om, för på sin 50-årsdag – som infaller just när han sommarpratar – har han galopperande ångest över att jorden faktiskt kan gå under. Han vet att massor av folk lyssnar, och han gör sitt bästa för att agera väckarklocka på ett vänligt och pedagogiskt sätt.
Det gör han genom att ringa upp olika experter som får berätta om vi verkligen ska förstå värmeböljan som ett resultat av den globala uppvärmningen (svaret är ja), och hur vi bör tänka kring återvinning, köttkonsumtion, flygandet och tillståndet i Östersjön.
Programformen bryts upp. Det är uppfriskande och Magnus Carlson är en ärkesympatisk och proffsig ledsagare för lyssnaren. Han spelar enbart musik av män, men det är de bästa gubbarna: Elvis Presley, Johnny Cash, Marvin Gaye, David Bowie. Det enda som är lite synd är att han inte sjunger något själv.
Gå till toppen