Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Otillgänglig läktare förstörde festivalstämningen

Det blev ingen konsertupplevelse vid Stora scen för Jonny Bengtsson – för rullstolsläktaren gick inte att ta sig upp på. Nu riktar han hård kritik mot Hx-festivalens arrangör.

Klagomål mot handikapprampen.Bild: Sandra Henningsson
Påarpsbon Jonny Bengtsson kom till Hx för att lyssna på musik och insupa stämningen på fredagskvällen. Men vid den rullstolstillgängliga läktaren framför Stora scen tog det stopp – rampen upp var helt enkelt för brant.
– Kör du själv måste du se ut som Arnold Schwarzenegger för att ta dig upp. Det var också en ovanligt hög kant innan själva rampen som gjorde det ännu mer omöjligt, säger Jonny Bengtsson.
Han är också kritisk till hur långt bort från scenen läktaren står.
– Det är ändå så att skattemedel används till det här evenemanget, och då får man inte vara så dum att man inte förstår att man diskriminerar människor när man gör så här, säger Jonny Bengtsson.
Även på Rockbåten spelade artister som Jonny Bengtsson ville se, och som listas i Hx program. Men rampen till Rockbåten är inte heller den tillgänglig. Och på festivalens andra scener finns inga rullstolstillgängliga läktare.
– Lösningen blev att jag gick och gjorde något helt annat. Det förtar liksom hela upplevelsen att bli exkluderad så här. Allt prat om inkludering är bullshit, säger Jonny Bengtsson.
Bild: Sandra Henningsson
Utöver problemen att ta sig fram på området beskriver Jonny Bengtsson att funktionärer han bad om hjälp inte visste var rullstolsläktaren var.
– Jag gick och frågade funktionärer "Var är rampen?" men det var ingen som visste någonting, säger Jonny Bengtsson.
Ulf Dahlström, pressansvarig på Helsingborg Arena och scen, bekräftar att arrangören känner till problemen med rullstolsläktaren. De kom fram vid en rundvandring på området tillsammans med DHS, Funktionshinderrörelsen i Helsingborg.
– Just rampen till läktaren var en av de delar som DHS gjorde oss uppmärksamma på, så det stämmer ju som besökaren berättar, säger Ulf Dahlström.
Enligt honom har läktaren åtgärdats och bör gå att använda under lördagen.
Jonny Bengtsson är dock kritisk till att ingen märkt att läktaren inte fungerade innan festivalens början.
– Medvetenheten om misslyckandet ska ju inte komma klockan 18 på fredagen. Den måste komma mycket tidigare, säger Jonny Bengtsson.
DHS hade flera ytterligare synpunkter på festivalområdets tillgänglighet, varav vissa blir lärdomar till nästa år för arrangören. Bland annat rör det sig om att vissa kabelskydd som ska minska snubbelrisken på gångvägar är för höga för att det ska vara enkelt att passera med en motordriven eller manuell rullstol.
– Vi kommer att göra alla uppmärksamma på de övergångarna, och så långt det är möjligt finns funktionärer som hjälper till när en rullstolsbesökare ska passera där, säger Ulf Dahlström.
När det gäller personalens kunskap om var rullstolsläkaren finns ska Hx funktionärer veta det, enligt Ulf Dahlström. De har också en handbok i fickan där informationen går att hitta.
– Jag vet ju inte om det var vår egen personal, men bara att den här besökaren har upplevt det här tar vi på allvar. Jag ska ringa till vår logistikansvariga omgående för att få ut informationen till våra funktionärer, säger Ulf Dahlström.
När det gäller Rockbåten betonar Ulf Dahlström att det inte är en av Hx egna scener, utan en av flera Helsingborgskrogar som har verksamhet under festivalen. Rockbåtens musikakter står dock med i festivalprogrammet.
– Jag kan inte svara på om man haft ett specifikt tillgänglighetsperspektiv i dialogen med krögarna, men jag vill tro det. Vi tar tillgänglighet på väldigt stort allvar. Därför är det viktigt och värdefullt att vi har dialogen med DHS och att vi får veta det här, för det är så lätt att vi glömmer den aspekten, säger Ulf Dahlström.
Gå till toppen