Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

De vill prioritera om i Svalövstrafiken

Miljöpartiet vill införa jämställdhet i trafiken och för fritidsaktiviteter.

Vad betyder ”jämställd trafikplanering”, som det står i Miljöpartiets valmanifest 2018?
– I stället för att prioritera biltrafiken, börjar man där de flesta olyckorna sker. Då blir gång- och cykelbanor högre prioriterade. Och arbetsplatser för barn och kvinnor blir lika högt värderade som manligt dominerade, säger Kjell Stjernholm (MP), lokal partiordförande i Svalöv.
I linje med det vill partiet successivt förbättra cykelvägar mellan kommunens tätorter, och även busslinjer. Kjell Stjernholm vill inte peka ut någon särskild sträcka som prioriterad, utöver busslinjen mellan Teckomatorp och Kävlinge.
Det handlar mycket om att påverka Skånetrafiken; Kjell Stjernholm är osäker på om partiet vill lägga kommunala skattemedel på busslinjer. Detta utöver skolskjutsar, som kommunen betalar, och MP vill göra tillgängliga för allmänheten.
– Det hade kunnat underlätta för i alla fall några familjer att låta andrabilen stå.
Miljöpartiet vill också att pojkars och flickors fritidsaktiviteter blir lika högt prioriterade. Om det är ojämställt fördelat i Svalöv vet inte Kjell Stjernholm, men partiet vill analysera det.
Kjell Stjernholm (MP), lokal partiordförande och andra namn på höstens valsedel till Svalövs kommunfullmäktige.Bild: Privat
Kulturskolan vill MP ska öppnas för att ta emot barn där föräldrarna inte har råd med avgiften.
– Där menar vi att barn ska kunna delta i alla fall. Det har man löst på olika sätt i olika kommuner, vi är öppna för förslag.
Miljöpartiet vill ha mer långsiktiga bidrag till kulturföreningar, och testa metoden ”culture planning”, som Kjell Stjernholm förklarar så här:
– Grundprincipen är att göra det möjligt för byarna att komma samman och utveckla sin identitet med hjälp av kulturen.
En annan typisk profilfråga partiet vill driva är ökad andel ekologisk mat på kommunala skolor och boenden.
Och så delar Miljöpartiet med sig av en dröm: att staten flyttar Kemikalieinspektionen till Teckomatorp, med anledning av BT Kemi-historien.
– Det hade varit ett sätt att koppla svensk miljöpolitik till sina rötter. Men vi har ju inte kunnat gå fram med något sådant förslag, det är inte en kommunal fråga, säger Kjell Stjernholm.
Gå till toppen