Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Nu ska alla spår av festivalen bort

Morgonen efter Hx pågår febril aktivitet för att packa ihop Hx-festivalen. Även vinden tycks vilja hjälpa till att sopa bort alla spår – och HD:s fotograf är nära att träffas av ett flygande partytält.

Under rivningsarbetet fick scenarbetarna ha hjälm som skydd mot flygande föremål.Bild: Sandra Henningsson
På Gröningen fladdrar Stora scenens plastväggar vilt i vinden, och scenarbetarna bär hjälm utifall att skräp eller andra föremål kommer flygande. Det blåser 10 meter per sekund med vindbyar upp till 16 på söndagsmorgonen – och på väg ut från området är HD:s fotograf på väg att träffas av ett partytält som blivit luftburet.
Enligt festivalarrangören ser det dock värre ut än det faktiskt är.
– Det är ju blåsten som gör att det ser lite skräpigare ut än vad som är önskvärt, men avetableringen går helt enligt plan, säger Ulf Dahlström, pressansvarig på Helsingborgs Arena och scen.
Vid det tidigare krogområdet har ett partytält fallit offer för blåsten.Bild: Sandra Henningsson
De flesta spår av festivalen försvinner under söndagen. Scener ska rivas, tält packas ihop och skräp plockas upp från Fria bad, Gröningen, Kungsparken och alla torg som agerat festplats i helgen.
– Det är en del grejer som lämnats kvar. När knallarna bryter upp på natten och ska iväg är alla tyvärr inte riktigt lika ansvarstagande, säger Ulf Dahlström.
Alla avstängda och enkelriktade gator öppnas igen lagom till måndagen, utöver Hamntorgets parkeringsplatser som är avstängda ytterligare en dag.
Samtidigt som festivalen packas ihop är det dags för arrangören att göra bokslut över ännu en Hx-helg. På söndagsmorgonen avhandlades festivalen med polisen, och allt som allt beskriver Ulf Dahlström en lugn helg.
– Det var vältajmat att det kom lite regn precis när vi avslutat i går, så dröjde folk inte kvar lika länge på området som de annars hade gjort. Vi var oroliga att det skulle hända grejer på småtimmarna, men det har varit väldigt lugnt, säger han.
Vindbyar upp till 16 sekundmeter gjorde hoppackningen av festivalen mer dramatisk än vanligt.Bild: Sandra Henningsson
Bild: Sandra Henningsson
Gå till toppen