Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nya skabbutbrott på äldreboenden i Ängelholm

Ytterligare två äldreboenden i Ängelholm har drabbats av skabb. På grund av stor spridning på det ena boendet togs beslutet att behandla all personal samt alla boende på två avdelningar.

Totalt har tre äldreboenden drabbats av skabb i Ängelholm denna sommar. Arkivbild.Bild: Pontus Lundahl/TT
Det var förra veckan som en personal drabbades av skabb på ett kommunalt vårdboende i Ängelholm. Personen sattes under behandling utifrån Vårdhygien Skånes riktlinjer.
I torsdags beslöt ledningen för boendet att eftersom skabben spridit sig i så pass stor utsträckning skulle alla i personalen och de boende på de två avdelningarna behandlas. Dessutom sanerades de två avdelningarna.
– Alla medarbetare har varit helt fantastiska och ställt upp med att täcka möbler, säger Helena Gottfriedson, som är biträdande verksamhetschef.
Behandlingen genomfördes på drygt 20 boende och ett 30-tal personal. Personen smörjs in med Tenutex i 24 timmar för att sen duschas av.
– Vi måste också göra en gränsdragning för att inte behandla för många eftersom det kan leda till resistens, säger Helena Gottfriedson.
Ytterligare ett boende upptäcktes ha drabbats denna vecka då en boende blivit smittad.
– Vi har bett alla medarbetare att vara extra uppmärksamma på symtom, men samtidigt vill vi inte bidra till hysteri, säger Helena Gottfriedson.
Totalt har tre äldreboenden i Ängelholm drabbats av skabb denna sommar.
Fakta

Så sprids skabb

• Skabb sprids vid direktkontakt och det krävs minst fem minuters hudkontakt för att sprida det till en annan person.

• Det kan smitta via textilier såsom handdukar, sängkläder och textila möbler där skabbdjuret kan överleva i 2-5 dagar.

Det finns två olika sorters skabb:

1. Vid vanlig skabb är smittsamheten i regel låg. Efter att korrekt lokalbehandling genomförts under 24 timmar bedöms patienten inte längre som smittsam.

2. Vid krustös skabb är smittsamheten hög. Patienten betraktas som smittfri efter korrekt genomförd behandling vid två tillfällen, med en veckas mellanrum.

Diagnosen ställs kliniskt genom påvisande av skabbgångar och skabbdjur.

Kontakta hudklinik för bedömning.

Gå till toppen