Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sjöjungfru lockade barn till Vattendagen

På söndagen arrangerades Vattendagen i Ängelholm och det fanns mycket att prova på. Allt från paddling och fiske till föredrag om dricksvatten och livet i havet. Barn var också välkomna att träffa sjöjungfrun Athiraa vid Tullakrok.

Syskonen Moa och Måns Laufeld plockar med viss möda upp skräp som ska källsorteras. Varför? "För att sjöjungfrun sa det".Bild: Sandra Henningsson
Det blev en dag i det blöta när Vattendagen arrangerades för andra gången i Ängelholm. Vid Tullakrok befann sig både stora och små för att utföra aktiviteter i och kring det våta elementet.
Några av dem var syskonen Emilia och Clara Hernius som var uppspelta över att få träffa sjöjungfrun Athiraa.
Clara Hernius får en tatuering i form av en krabba av sjöjungfrun Athiraa som i verkligheten heter Linda Ågren.Bild: Sandra Henningsson
– Jag har fått prata med sjöjungfrun och har fått tatueringar, säger Emilia Hernius.
Sjöjungfrun själv heter Linda Ågren. Under Vattendagen var barnen välkomna till henne för att prata om havet.
– Jag berättar för barnen att jag behöver hjälp med att få bort skräpet ur haven och berättar om de olika aktiviteterna här, säger Linda Ågren och visar:
– Där borta kan barnen sortera skräp och där kan de lära sig om havet i memory. Där borta kan de hjälpa en tumlarbebis att hitta hem till sin mamma. Så de kan hjälpa till på olika sätt. Och när de har gjort det kommer de till mig och får en tatuering som belöning.
Emilia Hernius var nöjd med sina tatueringar.Bild: Sandra Henningsson
Intresset och uppslutningen var stor vid Tullakrok, framförallt bland de yngre. Många ville testa på de olika aktiviteterna.
– De barn som jag har pratat med verkar tycka att det är kul här, framförallt att plocka skräp så det är roligt, säger Linda Ågren.
Och en bit bort står två skräpplockare. Det är syskonen Moa och Måns Laufeld som är i full färd med att rensa marken från skräp och sortera det i rätt avfallsområden.
– I vilken ska den ligga, undrar Moa Laufeld efter att ha plockat upp en sak från marken.
– Där, säger hennes bror Måns och pekar på brännbart avfall.
Varför plockar ni skräp?
– För att sjöjungfrun sa det, säger Moa.
Syskonen Millie och Vincent Böcker Åkerman får hjälp av mamma Linda Böcker att håva upp småkryp som dagsländelarv, buksimmare och nattsländelarv som gömmer sig i djupet.Bild: Sandra Henningsson
Förutom aktiviteterna vid Tullakrok fanns många aktiviteter runt om i resten av stan. Allt från kajak eller stand up paddle till rundvandring på reningsverket och aktiviteter på Vattnets hus.
– Med den här dagen vill vi öka kunskapen för att slippa nedskräpning. Havet är viktigt för oss och något som vi har mycket glädje av, säger projektledaren Kristin Johansson.
Gå till toppen