Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Linda Fagerström: Cajsa von Zeipel överdoserar ljudeffekter

Bild: Micke Grönberg/Sveriges Radio

Cajsa von Zeipel

konstnär, skulptör

Konstnären Cajsa von Zeipel, 35 år, står i livlig kontakt med sitt tonårsjag. Hon viskar och ropar likt en 13-åring som överdoserar med ljudeffekter för att maskera bristande formuleringsförmåga. Ett väsande ”sssnygg!” beskriver partnerns utseende. Ett metalliskt ”Gamla staaan!” och ”Slussen!” låter oss förstå, att nu blir det tunnelbana.
Nej, subtilt är det inte. Den klassiska metoden ”show, not tell” används bak och fram. Ingenting är underförstått i en berättelse där övertydligheter staplas på hög. När Cajsa von Zeipel obekymrat slår fast att ”Så är det för oss, vi lebbor!” kan jag inte låta bli att tänka på den gamle utrikeskorren Staffan Heimerson, som med tvärsäkerhet gjorde sig till talesperson för halva jordens befolkning när han rapporterade att ”Här i Asien anser man…”
Reflektioner om konstskapande? Knappast. Något om Cajsa von Zeipels skulpturer, överdimensionerade halvnakna flickfigurer i sexualiserade poser och situationer? Icke. Konst – en kul grej, inget egentligen att prata om.
Istället: ännu ett avsnitt i den redan så uttjatade Sommar i P1-genren ”kolla på mig och mitt glidarliv” – som här toppas med upplysningen om att konstnären just nu ligger nygift i svit på Grand Hotell med frun Sophie, New York-gallerist och Antonia Ax:son Johnson-arvtagare. Jag döljer en gäspning och börjar på en tipslista till Sveriges Radio med namn på svenska konstnärer som faktiskt har något att säga.
Gå till toppen