Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Mats Skogkär: Corbyn trivs bäst i dåligt sällskap.

Jeremy Corbyn.Bild: Matt Dunham
Det borde vara skördetid för brittiska Labour när brexitförhandlingarna med EU får högerregeringen under premiärminister Theresa May att knaka i fogarna.
Men istället har rena inbördeskriget utbrutit i Labour till följd av partiets oförmåga att hantera antisemitism inom de egna leden.
Den diskussionen har vid det här laget åtskilliga år på nacken. Mest känd i sammanhanget är förmodligen den tidigare Londonborgmästaren Ken Livingstone, som i april 2016 till sist blev avstängd från partiet efter uttalanden om att Adolf Hitler på 1930-talet stödde zionismen.
En annan framträdande Labourpolitiker, Naz Shah, rönte samma öde. Shah hade på Facebook lagt ut en karta där Israel ritats in i USA med rubriken “Lösning på den israelisk-palestinska konflikten – flytta Israel till USA", och kommentaren: "Problemet löst".
Nu har den infekterade frågan fått förnyad aktualitet. När partiet skulle anta en uppförandekod mot antisemitism ströks de delar som gav exempel på hur kritik av staten Israel kan ta sig antisemitiska uttryck.
Detta utlöste häftiga reaktioner från brittiska judar i och utanför Labour. Och nu är det partiledaren Jeremy Corbyn själv som står i fokus. Han och hans parti beskrivs av kritikerna till och med som ett existentiellt hot mot judiskt liv i Storbritannien.
De senaste dagarna har en pressad Corbyn försökt lugna känslorna, dels genom en debattartikel i The Guardian i fredags, dels i ett videouttalande på söndagen.
Där tycks han ge kritikerna delvis rätt. Som exempel på antisemitism inom Labour nämner Corbyn "konspirationsteorier som ger Israel skulden för den 11 september".
Fast intervjuad i den iranska regimens propagandakanal Press-TV i augusti 2012 satt Corbyn själv och sade konspiratoriskt att han såg "Israels hand" bakom islamistiska terrordåd i Egypten – för vem annars kunde ha intresse av att destabilisera den nya egyptiska regeringen? Att muslimer skulle angripa andra muslimer under fastemånaden ramadan var "aningen osannolikt, för att uttrycka sig försiktigt", fortsatte han.
För några dagar sedan tvingades Corbyn be om ursäkt sedan det framkommit att han 2010, på Förintelsens minnesdag, stått som värd för ett arrangemang i det brittiska underhuset där den israeliska regeringen jämfördes med den nazityska regimen.
Han har beskrivit terroristorganisationer som Hamas och Hizbollah som "vänner".
Corbyns och corbynisternas försvarslinje är att han som förkämpe för den palestinska saken emellanåt hamnat i sällskap med personer vars åsikter han inte delar.
Det underliga är att Corbyn inte tycks ha några invändningar mot vare sig sällskapet eller deras åsikter förrän långt senare, när det väl blivit känt vilka kretsar han rör sig i.
Är Corbyn antisemit eller har han i likhet med många andra på vänsterkanten bara en blind fläck när det gäller en viss sorts antisemitism? Oavsett svaret på frågan är det illa för Labour. Och för Storbritanniens judar.
Gå till toppen