Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Två ryssar begärs utlämnade i Skripal-fallet

Storbritannien är på väg att skicka en begäran till Ryssland om utlämning av två män som misstänks ligga bakom nervgiftattacken i brittiska Salisbury i mars, rapporterar den brittiska tidningen The Guardian.

Ett tält polisen satt upp vid den plats i brittiska Salisbury där den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia hittades okontaktbara i mars efter att ha utsatts för nervgiftet Novitjok.Bild: Matt Dunham/AP/TT
Det var den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia som förgiftades med nervgiftet Novitjok i Salisbury i mars. Enligt tidningen, som hänvisar till regerings- och säkerhetskällor, har åklagare gjort klart formaliteterna kring begäran och den är klar att skickas till de ryska motparterna.
Novitjok tillverkades i Sovjetunionen. Ryssland har dock förnekat att landet har något med förgiftningen att göra, vilket London hävdar. Attacken har lett till en svår diplomatisk kris mellan Ryssland och Storbritannien och dess allierade.
Enligt den statliga ryska nyhetsbyrån Tass uppger den ryska ambassaden i London att den ännu inte mottagit någon begäran om utlämning.
"Vi litar inte på sådan icke verifierad falsk medierapportering över huvud taget", skriver ambassaden i ett uttalande.
Sergej och Julia Skripal har återhämtat sig.
I slutet av juni utsattes även ett brittiskt par för giftet av en tillfällighet och en kvinna avled.
Fakta

Förgiftningsfallen i Storbritannien

I mars förgiftades den ryske ex-agenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal av Novitjok i Salisbury.

Sergej Skripal var tidigare överste i den ryska militära underrättelsetjänsten men dömdes till fängelse 2006 för att ha sålt hemliga uppgifter till Storbritannien. 2010 lämnades han ut till Storbritannien i en utväxling mot tio ryska spioner som gripits i USA.

Senare, den sista juni, utsattes en man och en kvinna för giftet i staden Amesbury, inte långt från Salisbury. Kvinnan avled och mannen fick livshotande skador. Mannen har dock gradvis blivit bättre.

Storbritannien – som inte har presenterat bevis för sina påståenden – anklagar Ryssland för att ligga bakom förgiftningarna. Ryssland nekar till inblandning.

Gå till toppen