Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Huvudledare

Ledare: Vad som sker i Muf stannar i Muf. Tydligen.

Moderatledaren Ulf Kristersson och ungdomsförbundets Benjamin Dousa.Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Allt färre engagerar sig i ett politiskt ungdomsförbund. Under 2016 hade ungdomsförbunden ungefär 24 000 medlemmar, enligt Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF. Det förbund som hade i särklass flest medlemmar, nästan 40 procent av det totala antalet, var Moderaternas ungdomsförbund, Muf. Frågan är om den siffran kommer att stå sig i skenet av vad som nyligen har framkommit om förbundets oförmåga att hantera uppgifter om sexuella trakasserier, mobbning och våldtäkt inom ramen för dess verksamhet.
Under de senaste veckorna har flera medier rapporterat om internkulturen i Muf. Unga kvinnor, och några män, har trätt fram och berättat om hur de på olika sätt har utnyttjats och trakasserats; hur de har informerat ledningen och i vissa fall också gjort polisanmälan. Men utan att varken förbundet eller moderpartiet Moderaterna har tagit tag i frågan. Enligt en artikel i Dagens Nyheter (5/8) har såväl Muf:s ledning som Moderaterna känt till minst ett av fallen utan att vidta de åtgärder som rutinerna kräver.
Redan den som är 12–13 år gammal kan bli medlem i ett politiskt ungdomsförbund. En av de kvinnor som berättar i DN om sina upplevelser i förbundet säger sig ha varit bara 14 år när hon utsattes för det övergrepp som hon sedan polisanmälde.
Det som framkommit de senaste veckorna väcker inte bara frågor kring hur Moderata ungdomsförbundet och förbundsordförande Benjamin Dousa agerat – eller snarare inte agerat – efter att ha fått vetskap om anklagelserna. Det borde också ligga till grund för en större diskussion om hur ungdomsförbunden ska kunna garantera säkerheten för sina unga medlemmar på kurser, konferenser och andra aktiviteter där många av dem samlas – inte sällan med alkohol i bilden. Kan föräldrar känna sig trygga med att låta sin dotter eller son följa med på helgkurser och medlemskvällar? Håller någon vuxen koll, kommer någon att agera om något går överstyr? Det som har framkommit kring Muf den senaste tiden, och kring flera av de andra ungdomsförbunden vid tiden för #metoo-rörelsen förra året, talar tyvärr för ett nej på de frågorna.
Att ta tag i frågan kring internkulturen i ungdomsförbunden är inte bara viktigt för att ge upprättelse åt dem som redan drabbats, eller för att lyckas motverka framtida sexuella övergrepp. För många av dem som är engagerade i ungdomsförbund öppnar medlemskapet dörren till en ny värld: en chans att träffa vänner, att lära sig mer om politik, driva frågor, argumentera och våga ta plats – men också till förälskelser och flyktiga relationer. Sådant som hör tonåren till. Det vore kontraproduktivt om diskussionen landar i en moralistisk syn på vad tonåringar bör eller inte bör göra när de är utom föräldrarnas synhåll. Istället borde fokus ligga på grundtrygghet för alla och snabba konsekvenser från ansvariga när och om gränser överträds.
Ungdomsförbundens ledningar behöver dessutom hitta sätt att hantera dynamiken som kan uppstå i sexuella relationer med en skev maktbalans. Ett politiskt ungdomsförbund är inte som vilken organisation som helst. Det är en karriärsstege att klättra på, en plantskola för blivande politiska makthavare. Många vill uppåt, många är beredda att göra mycket för att nå dit.
En gemensam nämnare i många av berättelserna som kom fram under #metoo är också hur beroendeförhållanden har gjort sexuella närmanden svårare att hantera: hur frivilligt sex belönas med förmåner medan ett nej riskerar att få långtgående konsekvenser. En av kvinnorna som intervjuas i DN berättar till exempel om hur hon efter att ha berättat om trakasserier inte längre var välkommen att kandidera till högre poster i förbundet.
Det behövs fler vuxna i rummet, sade Moderaternas partiledare Ulf Kristersson i sitt installationstal i november förra året. De behövs uppenbarligen också i hans ungdomsförbund.
Gå till toppen