Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Min mening

Läsartext: Vi borde försöka vara mer lagom detta extrema år

Niqab, skogsbränder, nazister och Donald Trump – fyra företeelser som satt sin prägel på året 2018. Daniel Norrby förespråkar mer tolerans och mindre extremism när vi nu går mot val.Bild: TT
Vi lever i en tid då så mycket verkar ställas på sin spets och hur vi ska gå vidare är ytterst intressant.
Det är mycket som är extremt idag. Extremister som Nordiska motståndsrörelsen och olika islamistiska grupper flyttar fram sina positioner. Samtidigt har vi haft rekordhöga temperaturer med skogsbränder som resultat.
Häromdagen förbjöd Danmark användandet av burka och niqab. Två ganska extrema klädesplagg som täcker stora delar av en kvinnas kropp. Jag vet inte om ett förbud den rätta vägen är. Det känns rätt odemokratiskt att staten ska bestämma vad man får och inte får ha på sig. Att angripa problemet med utbildning och upplysning borde vara bättre i längden.
Vissa kallar Fi! och till och med Miljöpartiet för extrema partier. Men vad ligger det extrema i att kräva jämlikhet mellan könen och att vi ska värna om vår planet, så att vi kan förebygga extremväder?
Donald Trump är en extrem politiker. Han är inte bara antidemokratisk utan har också en överlägsen och rätt obehaglig stil. I mina ögon är han en symbol för vad som är fel i världen, när han ger de rikaste skattesänkningar på de fattigastes bekostnad, när han drar sig ur Parisavtalet och när han beordrar inreseförbud från flera muslimskt dominerade länder.
Ordet ”extremt” kommer jag nog att förknippa med året 2018 länge. Jag tycker nog att vi borde försöka vara lite mer lagom och att vi kunde komma överens om att ge vår planet chansen att inte överhettas och att ge kvinnor och folk från andra länder större möjligheter till jämlikhet både här i Sverige och utomlands. Mer solidaritet och mindre extremism, tack! Jag undrar om valet i Sverige i år kommer ge oss mer extremism eller mer solidaritet. Jag är rädd för att det blir mer av det förstnämnda. Men hoppas innerligt på det sistnämnda.
Daniel Norrby förstnämnda. Men hoppas innerligt på det sistnämnda.
Daniel Norrby
Daniel Norrby är en 34-åring som jobbar som elevassistent. Han har ett stort intresse för politik i allmänhet och miljöfrågor i synnerhet.
Gå till toppen