Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stig Hansén: Billig nostalgi? Trodde du ja!

Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Anna Hedenmo

JOURNALIST, TV-PROFIL

Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Klart att Anna Hedenmo inleder sitt direktsända sommarprat med ett gammalt semesterfotografi av sin mamma. Man hinner, vilket Hedenmo förstås vet, snabbt tänka: Nej, inte billig nostalgi nu! Samtidigt blir man ju mjuk, för inget berör mer än en mamma, kanske speciellt om hon är som Hedenmos mamma: målmedveten och stark. Just när ens hjärta hoppar omkring, så kommer Hedenmos nästa mening: Bilden ljuger, mamma hatade semesteridyllen.
Det är alltså om sanningen bakom bilderna som den högt respekterade nyhetsjournalisten Hedenmo vill berätta. Och skickligt varvar hon öppna bilder från båtsemestrar, förälskelser, hästar och pappans arbetarklassbakgrund med rätt lättköpta resonemang om lycka och leenden.
Efter det kommer pliktskyldiga resonemang om #metoo och journalistik och om slipade politiker. Här pratar hon väldigt fort och många av låtarna – Bowie, Beyoncé, Joni Mitchell – spelas inte helt och hållet, som om Hedenmo inte bryr sig om dem egentligen.
Men hon skapar också en vacker glänta i tiden, när hon skildrar livet som singel. Och är glimrande när hon berättar om hur hon i ett offentligt sammanhang får en fråga hon tycker är för privat och blir arg – hon som ofta ställer privata frågor till andra, till och med frågor hon lovat att inte ställa.
Här stannar hjärtat: det känns verkligen att den enda man måste leva hela livet med är sig själv.
Gå till toppen