Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Moa Berglöf: Det stora röda genusskynket.

Ebba Busch Thor sommartalar.Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor har en bekant. Denna bekant har två barn, en pojke och en flicka. Innan barnen föddes köpte föräldrarna både bilar och dockor till de annalkande barnen. Men ser man på – pojken är bara intresserad av bilarna, flickan bara av dockorna.
Denna sedelärande berättelse fick vi oss till livs i KD-ledarens sommartal den gångna helgen.
"Mamman i familjen berättade detta för mig som hon hade berättat en hemlighet", sade Busch Thor. "Något man inte får tala högt om." Som hade den kristdemokratiska partiledaren i själva verket kunnat vara angivare för en radikalfeministisk underrättelsetjänst, med syfte att genuscertifiera samtliga svenska familjer.
Genuspolitiken, eller genusflummet som Busch Thor kallar det i sitt tal, har blivit ett oemotståndligt kort för den politiska högern att dra fram denna valrörelse. Även på lokalpolitisk nivå genusbråkas det.
"Våra barn och elever ska inte vara försökskaniner för vänsterns flumprojekt utan ges en god utbildning som är värdefull i deras liv!", röt Staffanstorps kommunfullmäktiges ordförande Christian Sonesson (M) på Facebook i slutet av juli, efter att Socialdemokraten Laila Olsen lämnat in en motion om fler genuspedagoger i skolan och förskolan. Så stark är indignationen hos Moderaterna i Staffanstorp att Sonessons budskap nu till och med får plats på partiets lokala valaffischer: "Skola med kunskap i centrum – inte genuspedagogik!".
Ebba Busch Thor är också hon bekymrad över barnen, men för henne kommer hotet förpackat i förslaget till ny läroplan i förskolan. Med den kommer barnen inte längre att få välja vad de vill leka med, menar hon: "Istället ska personalen fungera som politiskt korrekta övervakare och gripa in om barnen leker fel."
Politiskt korrekta övervakare i förskolan låter onekligen oroande. Så jag läser riktlinjerna i förslaget till ny förskoleplan. I de punkter som handlar om jämställdhet i förskolan, de som Kd-ledaren vänder sig emot, står att förskolläraren i undervisningen ska ansvara för att aktivt inkludera jämställdhetsperspektiv så att flickor och pojkar får möjlighet att bredda sina perspektiv och sina val. Inte helt orimligt, ens för en kristdemokrat. Vidare ska alla som ingår i arbetslaget medvetet och aktivt arbeta med jämställdhet. Är väl okej till och med för Moderaterna i Staffanstorp?
Så kommer jag till slut till den del som sägs komma att leda till att fyraåriga försökskaniner övervakas av politiskt korrekta pedagoger, till att dockor och bilar slits ur små pojk- och flickfamnar och kunskaperna flyger sin kos: Alla i arbetslaget ska inspirera och utmana barnen att bredda sina förmågor och intressen utöver könsstereotypa val.
Bredda sina förmågor och intressen utöver könsstereotypa val. Detta är den springande punkten. Det stora hotet som får Ebba Busch Thor att tala om politiskt korrekta övervakare och att dela historier om bekanta som inte vågar berätta vad barnen leker med. Detta är den farliga genuspedagogiken, grunden för Christian Sonessons raseri.
Men vad döljer sig bakom det röda skynket? Ett försök att vidga förskolebarnens perspektiv och valmöjligheter, att få dem intresserade av nya saker och hitta nya förmågor i sig själva. Hur kan det provocera så mycket?
Gå till toppen