Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Här lär sig barnen paddla och ro på sommarlovet

Hålla balansen, kunna backa rakt och svänga. Det är mycket man ska tänka på när man paddlar kanot. I veckan erbjuder rodd- och kanotklubben i Örkelljunga gratis prova på-skola, en populär aktivitet som lockar många barn.

Alva Pålsson, 11 år, testar kajak.Bild: Björn Lilja
Hjälmsjön ligger spegelblank och det fläktar lite – med andra ord goda förutsättningar för att paddla. På tisdagen var det många som passade på när Örkelljungas rodd- och kanotklubb erbjöd gratis prova på-skola. En populär sommarlovsaktivitet, visar det sig.
– Det är mer än fullbokat, vi hade en gräns på tio barn men i dag är de elva. Det är jätteroligt, säger Anders Olsson, ordförande i föreningen.
Han håller i trådarna under veckans arrangemang, som pågår fram till fredag.
”Man åker rätt snabbt jämfört med en vanlig båt”, säger Max Larsson, 11 år. För honom är det premiär i en kajak.Bild: Björn Lilja
Elva barn i 10-12 års åldern är på plats på tisdagen och en handfull ungdomar från föreningen hjälper till och instruerar Max Larsson, 11 år, har precis gjort sin premiärtur i kajak. Ett strå vassare än kanadensare, tycker han.
– Det var riktigt roligt, kajak går ju snabbare. I början var jag rädd att jag skulle ramla under båten men nu när jag kört ett tag så är det inte så läskigt.
Två deltagare provar på rodd, en sport som tar lite längre tid att komma in i, enligt roddtränaren Andreas Engström.Bild: Björn Lilja
Vad är svårast med paddlingen?
– Att backa. Man måste hålla paddeln samtidigt som man backar, då känns det som man ska ramla i, säger Max Larsson.
Natalie Svensson tar ett ofrivilligt dopp. Men skönt i vattnet var det i alla fall.Bild: Björn Lilja
En som varit med lite längre är Kalle Olsson, 15 år. Han har paddlat i ett år och i helgen väntar hans andra tävling, tvåhundra och tusen meter med kajak. I vintras blev det mest paddling på Rönne å i Ängelholm eftersom vattnet inte fryser där.
– Men bäst är på sommaren, det blir mest träning då.
Kalle Olsson passar på att träna lite själv inför helgens tävling i Örkelljunga.Bild: Björn Lilja
Vid tvåtiden är det fikadags. Tioåriga Natalie Svensson paddlar in sin kajak mot land men tappar balansen och kajaken välter.
Men hon tar det med ro.
– Lite surt var det, men det var skönt i vattnet, konstaterar hon när hon är uppe på bryggan.
Och på frågan om hon vågar sig i igen kommer svaret snabbt:
– Jag ska köra mer efter fikat!
Gå till toppen