Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Hög tid att lösa vattenförsörjningen även om det innebär högre kostnader

Det är hög tid att bygga ut vattenverk och ledningsnät så att alla får tillgång till tillräckligt med vatten, om det innebär ökade kostnader får det göra det, menar Ragnar Janson.Bild: Tom wall
Visst är det synd om våra bönder som får se både boskap och skördar decimeras med stora ekonomiska konsekvenser som följd. I detta sammanhang glöms emellertid alla de trädgårdsägare bort som under många år lagt tid och pengar på att skapa något de vill kunna njuta av men som nu, på grund av rådande bevattningsförbud, nu ser vissna bort eller tappa blad och nästa års blomsättning.
Jag är medveten om att denna sommar är exceptionell, men jag har svårt att förstå att det inte ska finnas vatten för att vattna gräsmattor och trädgårdar. Detta efter att ha bott i Madrid under många år med högre temperaturer och mer torka än vad vi nu har haft.
Vattnet i Spanien var dyrt, men det var tillgängligt och jag undrar nu om denna sommar blir mer norm än avvikelse sett till framtiden.
Varför pratar man inte om att vi med klimatförändringarna kommer att behöva större tillgång till vatten, att vi måste bygga ut vattenverk och ledningsnät så att alla konsumenter – vare sig det råder torka eller ej – kan ha nödvändig vattentillgång för de behov som finns, inklusive bevattning.
Om jag inte är felunderrättad har man i Båstad kommun under mer än 15 år pratat om vattenförsörjningen men inget har hänt, trots att det byggs bostäder som aldrig förr. När ska politikerna sluta med sin strutsattityd och tillföra de pengarna som krävs för att lösa problemet. Det är väl få saker som är mer fundamentalt än vatten även om bevattning för några kan ses som en lyx.
Om det innebär ökade vattenkostnader så får vi väl leva med det, Framöver lär inte behovet bli mindre och som man säger ”medan gräset växer dör kon”. Det är hög tid att agera, vatten finns och inte bara i vårt grundvatten.
Ragnar Janson
Båstad
Gå till toppen