Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kolumnen

Ingrid Runsten: ”Sakta urholkar hatet demokratin. Droppe för droppe.”

Hat och hot på nätet drabbar många politiker.Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Visst kan man bli arg. När kommunpolitiker vill spara på skolan, bygga ett högt hus på fel plats, eller ett parkeringsgarage.
Då kan man ordna möten, undersöka möjligheterna att överklaga, skriva protestlistor, försöka få till en folkomröstning, bilda ett nytt parti. Allt detta kräver att man satsar lite tid och kraft. Men det är sådant som stärker den lokala demokratin, även om det inte är det huvudsakliga syftet.
Eller så kan man riva av en riktigt taskig kommentar på sociala medier. Och få snabb bekräftelse från andra som tycker precis likadant. Det är snubblande lätt att gå över gränsen för att tränga igenom i det digitala bruset. Låta hatet flöda genom tangenterna. Och sakta urholkar hatet demokratin. Droppe för droppe.
Höganäs är på många sätt en idyll. Kommunen omfattar vackra Kullahalvön, arbetslösheten är förhållandevis låg och inkomsterna i genomsnitt goda. Men också i små välmående kommuner finns motsättningar. Och de stora frågorna som miljöpåverkan och flyktingmottagande sätter avtryck överallt.
Av HD-Sydsvenskans undersökning framgår att var tredje lokal toppkandidat i Skåne har erfarenhet av hot eller hat. En av dem som utsatts värst är sverigedemokraten Kjell Dahlin i Höganäs som fått sina fönsterrutor beskjutna med gaspistol och även hotats på valmöten. Han fortsätter med politiken men han har blivit försiktigare.
Ett annat exempel från Höganäs är Louise Stjernquist, som är liberal ordförande för utbildningsnämnden. Hon har förolämpats på sociala medier och någon har skrivit att hon borde tystas.
Vid flera tillfällen har hon konfronterat personer som skrivit hatfulla inlägg när hon träffat dem i exempelvis mataffären och bett dem sluta. De har då bett om ursäkt och förklarat att de inte tänkte sig för.
När sociala medier fortfarande var nya, för sådär några valrörelser sedan, såg partierna dem som en fantastisk möjlighet att nå ut till väljarna. Nu har möten i verkliga livet uppvärderats. Partierna satsar lokalt på direktkontakt genom dörrknackning och torgmöten. Det behövs mer av det, också mellan valrörelserna.
Sydsvenskans undersökning stämmer väl med den som Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) gjort på uppdrag av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).
Där framgår att den som är som ordförande i en kommunstyrelse är speciellt utsatt. Var femte granskad nätkommentar innehöll hat eller hot.
I en artikel i Sydsvenskan talar Per Ödling, professor vid Lunds universitet, om det hot mot demokratin som nättroll och datorbotar utgör när de underblåser motsättningar och spär på politikerförakt. Men även ”riktiga människor” måste ta ansvar för hur de uttrycker sig på sociala medier. De som bara glömt att tänka sig för.
Förtroendet är lägre för kommunala politiker än för rikspolitiker. Det framgår av SOM-institutets undersökningar.
Detta trots att kommunpolitiken berör vardagslivet och fler känner en kommunpolitiker än en rikspolitiker. Eller kanske just därför. Nära politik väcker mer känslor. På gott och ont.
Varje kommunpolitiker som lämnar politiken på grund av hat och hot är ett nederlag. Inte bara för politikern själv och för partiet. För oss alla.
Gå till toppen