Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sommardagar i stallet formar nya ryttare

Det är mycket att tänka på om man vill lära sig rida. På ridlekis får de minsta ryttarna inte bara prova på att sitta upp på hästryggen, utan också sköta om de fyrbenta vännerna med stor omsorg.

Shetlandsponnyn Bambi är van vid uppmärksamhet och låter sig mer än gärna pysslas om av ridlekisgruppen.Bild: Tom Wall
Vita shetlandsponnyn Bambi verkar trivas med att bli ompysslad och låter sig inte störas av att en ny grupp ska öva på att sadla honom. Att bli ryktad en extra gång av unga hästentusiaster har han heller inget emot.
Under några intensiva sommardagar erbjuder Viarps kör- och ridklubb ridlekis för barn mellan fem och åtta år som vill känna på livet i stallet.
Ridläraren Mathilda Gustafsson gör sin första sommar på ridlekis. ”Det är jättekul”, tycker hon.Bild: Tom Wall
– Det är viktigt att få göra det praktiska också. Vi börjar med samling på morgonen och sedan delar vi upp barnen i mindre grupper som turas om att rida och ha mer teoretiska övningar, förklarar ridskolechef Susanne Johannesson och fortsätter:
– Ridlekis är en jättebra introduktion om man vill fortsätta rida sen. Då har man redan fått några kompisar, lärt känna ridlärarna och sett hur det funkar.
Förutom att rida får deltagarna även lära sig om grundläggande skötsel av hästar.Bild: Tom Wall
Längre bort i stallet får Maja Pålsson, Felicia Strandeus, Svea Olofsson och Siri Larsson öva på säkerhet i stallet tillsammans med ridlärare Alva Danielsson.
– Det är viktigt att hästen vet att man kommer, säger Alva Danielsson och smackar med läpparna samtidigt som hon öppnar boxdörren in till hästen Miranda.
Alva Danielsson är en av ridlärarna som håller i ridlekis på Viarps kör- och ridklubb.Bild: Tom Wall
Miranda tittar upp på sina besökare och låter sig klappas om.
– Det är jättekul att hålla i ridlekis. Det är rätt annorlunda jämfört med att hålla i andra grupper eftersom de här deltagarna är helt nya, förklarar Alva Danielsson.
Men en och annan har riderfarenhet med i bagaget. Siri Larsson, som ska fylla åtta, tycker bäst om när det går fort.
Maja Pålsson, Svea Olofsson och Siri Larsson är redan riktiga hästtjejer.Bild: Tom Wall
– Det roligaste är att trava, för det går snabbt, säger hon och Svea Olofsson, sex år, håller med om att det allra roligaste förstås är att få sitta på hästryggen:
– Det är kul med ridlekis, att rida på hästar är roligast.
Inne i ridhuset är en annan grupp igång med just det. Under ledning av Mathilda Gustafsson rider de över bommar och travar. Den sista dagen kommer de nyblivna ryttarna att få rida ut på en liten tur, med ledare vid sin sida.
– Det brukar de tycka är spännande, säger Susanne Johannesson.
Hästen Genua lockar till skratt hos ridlekisgänget.Bild: Tom Wall
Gå till toppen