Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Många unga hbtq-personer i Helsingborg drömmer om att flytta härifrån.”

Vi kan inte ta våra rättigheter för givna, det vi har idag kan vara försvunnet imorgon och mycket kvarstår att göra. Det skriver arrangörsgruppen för Helsingborg Pride.

Prideparaden i Helsingborg 2017. Varje person som flyttar från Helsingborg på grund av det exkluderande och hårda klimatet är en förlust för oss alla, skriver artikelförfattarna.Bild: LUDVIG THUNMAN
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
I helgen, den 11-12 augusti, är det dags för Helsingborg Pride. Årets tema är kamp. Vi vill hylla och fortsätta priderörelsens långa och outtröttliga kamp som tog fart efter Stonewallupproret i slutet av sextiotalet när hbtq-personer på klubben Stonewall Inn i New York fick nog av polisens upprepade trakasserier. Det var ur denna händelse som Pride föddes som ett sätt att stå upp mot förtryck och öppet visa sig stolt som hbtq-person. Men kampen för lika rättigheter är inte över, den pågår här och nu, varje dag.
Situationen är akut. Hbtq-flyktingar kommer till Sverige för att rädda sig undan förföljelse i sina ursprungsländer. Många vittnar om att de utsatts för tortyr, trakasserier och sexuella övergrepp från polis och kriminalvårdare.
Samkönade sexuella handlingar är förbjudet enligt lag i drygt 80 länder, men även andra lagar används för att förfölja hbtq-personer.
Här slår politiker sig för bröstet och säger att Sverige är ett föregångsland när det gäller hbtq-rättigheter, men när personer samtidigt utvisas till länder där de riskerar förföljelse och trakasserier borde de snarare skämmas.
I fjol släppte Newcomers youth, ett projekt inom RFSL Ungdom som riktar sig till unga nyanlända hbtq-personer, en rapport där offentliga biträden intervjuats om asylprocessen för just unga nyanlända hbtq-personer. Endast fyra av tio offentliga biträden anser att det finns tillgång till tolkar som behärskar hbtq-relaterade begrepp. I vissa fall handlar det om brist på kunskap, i andra om en ovilja att återberätta sådant som upplevs som intimt och genant. Vi i Helsingborg Pride kräver förändring och solidaritet med våra syskon ute i världen.
Vi ser också hur Sverige år efter år misslyckas med att ge transpersoner den vård de har rätt till. På grund av långa väntetider, dålig information och absurda prövningar väljer många att självmedicinera med hjälp av dyra och potentiellt farliga mediciner köpta från utlandet. Den bristande vården påverkar även den psykiska ohälsan som är en epidemi bland transpersoner. Ändå görs nästan ingenting för att hjälpa dem. Det sker trots att mer än var tredje transperson har övervägt och eller/försökt självmord, enligt Folkhälsomyndigheten.
Många unga hbtq-personer i Helsingborg drömmer om att flytta härifrån till en stad där det finns fler förebilder, mötesplatser och en starkare hbtq-gemenskap. Varje person som flyttar härifrån på grund av det exkluderande och hårda klimatet är en förlust för oss alla. Vi behöver skapa en annan framtid. För heteronormerna påverkar när vi vill gå hand i hand med vår partner till mataffären och får glåpord efter oss, när vi behöver gå på toaletten men det bara finns alternativ för ”herr” och ”dam”, när vi ser oss över axeln på väg hem av rädsla för att utsättas för hatbrott eller när vi hör de lokala politikerna säga att vi inte är en prioriterad fråga just nu.
Helsingborg Pride vill vara en del av att bygga upp trygga mötesplatser där vi kan existera på våra egna villkor utanför majoritetssamhällets heteronormativa blickar. Platser där vi bygger upp vår styrka så att vi har kraft att stå emot fördomar, hat och våld. Vi kan inte ta våra rättigheter för givna, det vi har idag kan vara försvunnet imorgon och mycket kvarstår att göra. Därför manifesterar prideparaden på söndag. Allt för att visa att vi är många och att vi fått nog. Förändring börjar här och den måste börja nu.

Arrangörsgruppen för Helsingborg Pride

Av rädsla för hat och hot undertecknar inte gruppen med namn.
Gå till toppen