Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Matilda Molander: S i Malmö: Vissa ska med.

Kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).Bild: Lars Brundin
Socialdemokraterna i Malmö ser ut att gå mot sitt sämsta valresultat sedan den allmänna rösträtten infördes.
Och är det kris gäller det att … göra som man brukar.
På onsdagen presenterade S i Malmö sin valkampanj i den gamle statsministern Per Albin Hanssons (S) födelsehem. Själva valkampanjen hade, möjligtvis med undantag för it-hjälp åt äldre, antagligen fungerat lika bra på Per Albins tid. ”Trygghet och framtidstro” är slagorden.
”För oss … så går välfärden först”, berättar kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh och ordföranden för S i Malmö, Joakim Sandell, på presskonferensen. På frågan vad de menar med ”välfärden” svarar de äldreomsorg, och LSS, och skola, och förskola, och trygghetsboenden, och barnomsorg, och bostäder. Kort sagt verkar det som att allt som är bra är välfärd. Och att allt som är bra är Socialdemokraterna för.
Men vilka är socialdemokratin för?
Stjernfeldt Jammeh och Sandell framhåller att Socialdemokraterna har lokalföreningar i såväl Västra Hamnen som i Rosengård och vallöftena har tagits fram gemensamt.
Det är klokt, Malmö är segregerat och förutsättningarna ser mycket olika ut i olika delar av staden. 45 procent av befolkningen har utländsk bakgrund, i vissa områden över 90 procent.
På bilderna i kampanjmaterialet är dock andelen icke-vita 0 procent. Ingen har uppenbart rötter någon annanstans än i den skånska myllan.
Det finns verkligen viktigare saker än människors hudfärg. Men nog känns det konstigt när ett parti som vill att "alla ska med" har utelämnat en stor del av befolkningen i sin presentation av framtidsvisionen.
Men kanske är visionen bara realistisk.
Efter 24 år med socialdemokratiskt styre är arbetslösheten och andelen socialbidragstagare dubbelt så stor i Malmö som i resten av landet, i vissa områden går hälften av barnen ut nian utan gymnasiebehörighet.
Socialdemokraternas politik är inte för alla.
Gå till toppen