Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

NHL-proffs tillbaka på hemmaisen: ”Det kanske finns en framtidsstjärna här”

Hampus Lindholm, Andreas Lilja och Fabian Brunnström. Meritlistan kan göras lång när ett rutinerat gäng gästar Jonstorp hockey summer camp.

Jonstorp hockey summer camp håller på i fem dagar och lockar deltagare från olika klubbar i nv-Skåne.Bild: Björn Lilja
Det börjar närma sig slutet på lägret som under veckan har lockat 140 barn, i åldrarna 7-12 år.
Läs också Summarcampen i Jonstorp drar i gång - större än någonsin
Under onsdagsförmiddagen kliver ett gäng unga hockeyspelare av isen och nästa gäng snörar på sig skridskorna och kliver på när isträningen ska starta.
Jonstorpsfostrade Fabian Brunnström var en av ledarna på hockeylägret. "Det viktigaste för att bli en bra hockeyspelaren är att ha kul på isen", säger han.Bild: Björn Lilja
Just för dagen är stämningen lite extra nervig bland deltagarna då NHL-spelaren Hampus Lindholm håller i visselpipan tillsammans med ett rutinerat hockeygäng bestående av, bland annat, Fabian Brunnström, Andreas Lilja och Jacob Cederholm.
– Det är kul att sätta prägel på ett hockeyläger och hjälpa till att utveckla hockeyn här i bygden. Det finns många som har potential och det är där jag kan komma in och hjälpa till att träna på tekniken för att ungdomarna ska kunna växa som spelare, säger Hampus Lindholm.
När Hampus Lindholm var yngre brukade han åka runt på olika hockeyläger i Sverige. Under onsdagsförmiddagen var det första gången han höll i en träning på Jonstorp hockey summer camp.Bild: Björn Lilja
Den 24-årige Jonstorpsfostrade Hampus Lindholm är fortfarande i högsta grad engagerad i föreningen.
– Jag är uppvuxen här och har spenderat många timmar i den här hallen. Jag har själv varit med på det här lägret när jag var yngre och jag har mycket att tacka gamla tränare och föreningen för. Att växa upp i en småförening har hjälpt mig mycket i karriären, säger han.
Julia Olsson och Liam Axelsson, lagkamrater i Jonstorp hockey, drömmer om att bli proffs.Bild: Björn Lilja
Vad betyder det för ungdomarna att ni kommer hit och håller i träningar?
– Jag tror det betyder mycket. Det kanske finns en framtidsstjärna här som får lära sig vad som krävs för att ta sig hela vägen och sedan lyckas med det. När jag var yngre var Kenny Jönsson en av mina stora idoler och det var coolt att han kom hem och spelade i Rögle, säger Hampus Lindholm.
Liam Axelsson har spelat ishockey sedan han var fyra-fem år gammal och tycker det bästa med sporten är att åka skridskor och göra mål.Bild: Björn Lilja
Några som har Hampus Lindholm som idol är 12-åriga Julia Olsson och Liam Axelsson, lagkamrater i Jonstorp hockey.
Under veckan som gått är det isträningarna som varit höjdpunkterna.
– Vi har kört mycket matcher och skridskoövningar och det är kul. Det är andra gången jag är med på summer campen, säger Liam Axelsson som hoppas på att någon gång få spela i favoritlaget Washington.
Julia Olsson tränar ofta i veckan och spelar dessutom fotboll i Jonstorps IF.Bild: Björn Lilja
Han får medhåll av Julia Olsson.
– Matcherna på isträningen är det roligaste. Det bästa är att få göra mål, men då gäller det att visa sig på plan och skjuta mycket. Det brukar jag göra, säger hon.
Hur känns det att bli tränade av hockeyproffs då?
– Det är kul. De är bra förebilder. Jag har sett dem spela och de är väldigt duktiga. Jag vill själv bli proffs i framtiden, säger forwarden Julia Olsson.
Gå till toppen