Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nya sanktioner mot Ryssland efter giftattack

USA inför nya sanktioner mot Ryssland, med anledning av nervgiftattacken mot ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal i Storbritannien tidigare i år. Om sanktionerna införs fullt ut kan det få omfattande konsekvenser för handel och diplomati mellan de två stormakterna.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo. Arkivbild.Bild: Joseph Nair/AP/TT
Enligt Washington låg Kreml bakom angreppet i Salisbury i mars, uppger högt uppsatta regeringsföreträdare för NBC News. Utrikesminister Mike Pompeo ska ha godkänt beslutet att formellt peka ut Ryssland som ansvarigt för giftattacken.
USA:s utrikesdepartement bekräftar att den ryska regeringen betraktas som skyldig till mordförsöken.
"Regeringen i den ryska federationen har använt kemiska eller biologiska vapen i strid med internationell rätt, eller har använt dödliga kemiska eller biologiska vapen mot sina egna medborgare", skriver Heather Nauert, talesperson för amerikanska UD i ett uttalande enligt nyhetsbyrån Reuters.
Flera steg
Sanktionerna införs i flera steg med stöd i en amerikansk lag som ska förhindra användning av kemiska och biologiska vapen. Framtida export av varor för hundratals miljoner dollar till Ryssland kan komma att stoppas, uppger en UD-källa för NBC News.
En andra våg av sanktioner kan aktiveras om tre månader om inte Ryssland ger trovärdiga försäkringar om att inte använda kemiska vapen i framtiden samt tillåter FN-ledda inspektioner. Dessa sanktioner kan innebära att de diplomatiska relationerna nedgraderas, att rysk flygtrafik till USA stoppas och möjligheten att stoppa mer eller mindre all export och import till respektive från Ryssland, enligt NBC:s källa.
66-årige Sergej Skripal och hans 33-åriga dotter Julia Skripal hittades kraftigt medtagna på en parkbänk i Salisbury den 4 mars. De fördes till sjukhus, och inledningsvis var deras tillstånd kritiskt, med misstänkta hjärnskador. De återhämtade sig senare. Utredningen visade att de utsatts för nervgiftet Novitjok, som utvecklats i dåvarande Sovjetunionen.
Drygt tre månader efter att Skripal och hans dotter förgiftades i Storbritannien kom en man och en kvinna in till sjukhus i närliggande Amesbury med liknande symtom. Kvinnan avled åtta dagar senare.
Utredningen visade att även paret i Amesbury förgiftats av Novitjok, men troligtvis av misstag.
Fakta

Förgiftningsfallen i Storbritannien

I mars förgiftades den ryske ex-agenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal av nervgiftet Novitjok i brittiska Salisbury.

Sergej Skripal var tidigare överste i den ryska militära underrättelsetjänsten men dömdes till fängelse 2006 för att ha sålt hemliga uppgifter till Storbritannien. 2010 lämnades han ut till Storbritannien i en utväxling mot tio ryska spioner som gripits i USA.

Senare, den sista juni, utsattes en man och en kvinna för giftet i staden Amesbury, inte långt från Salisbury. Kvinnan avled och mannen fick livshotande skador. Mannen har dock gradvis blivit bättre.

Storbritannien – som ännu inte har presenterat bevis för sina påståenden – har anklagat Ryssland för att ligga bakom förgiftningarna. Ryssland nekar till inblandning.

Gå till toppen