Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Rekordökning av sjöräddningsfallen i Skåne

Sjöfartsverkets sommarärenden har mer än dubblerats på tre år. Denna sommaren har antalet personer i nöd utan farkost ökat.
– Det kan ha att göra med att personer exempelvis är ute på långsimningar, säger Eva Nordström kommunikatör vid Sjöfartsverket.

Under perioden maj-juli rapporterades det in 42 stycken sjöräddningsfall 2015. Denna sommar rapporterades 95 stycken för samma period.
Sjöfartsverkets ärenden i Skåne har ökat dramatiskt de senaste tre åren. 2015 var antalet sjöräddningsfall för maj-juli 42 stycken, nu när samma tremånadersperiod summeras för 2018 så landar siffran på 95.
– Vi har lagt märke till att fler räddningstillfällen handlar om så kallade personer utan farkost. Det kan ha att göra med att personer exempelvis är ute på långsimningar, säger Eva Nordström kommunikatör vid Sjöfartsverket.
Läs också Rekordmånga sjöräddningar i sommar
Men även om en varm sommar bidragit till en ökning av en viss sorts sjöräddningar är Anton Kock vid Sjöräddningssällskapet inte så säker på att sommarvärmen kan förklara en uppgång som sträcker sig över flera år.
–  Jag tycker att det är lite tidigt att säga. Visst upplever vi en ökning av aktiviteter som stand-up-paddling tillsammans med kajak och kanot. Men hade vi inte haft så fint väder så hade vi haft andra olyckor, säger Anton Kock, distriktssamordnare Sjöräddningssällskapet.
Han menar att drunkningstillbuden då hade fått stå tillbaka för båtrelaterade olyckor.
– Med vind och åska så hade vi haft ökade tillbud när det kommer till segling. Ett kraftfullt väderomslag kan göra att det slår till mot hela kusten samtidigt och då blir det mycket att göra, säger han.
Läs också Dubbelt så mycket att göra för Sjöräddningen i Torekov
Han vill inte spekulera i Sjöfartsverkets statistik i dagsläget utan väljer istället att invänta de egna rapporterna som väntas dyka upp i höst. Angående den långsiktiga trenden av allt fler räddningstillbud är han inte oroad.
– Vi ser inte att vi inte skulle klara detta, så många grejer sker inte på samma gång att vi inte skulle kunna åka på allt. Vi upplever inte att det finns en brist på enheter, tillsammans med kustbevakningen och sjöfartsverket finns det resurser, säger Anton Kock, distriktssamordnare Sjöräddningssällskapet.
Gå till toppen