Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Läsartext: Satsa på anläggning som gagnar helsingborgarna – inte ett äventyrsbad

Vid kommunstyrelsens möte idag, den 8 augusti, avser Moderaterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna föreslå att ge kommunstyrelsen i uppdrag att ta fram ett beslutsunderlag för en ny badanläggning i Oceanhamnen. Enligt ordförandeförslaget har Dunkerstiftelserna utvecklats väl och det bedöms finnas utrymme för att uppföra och finansiera ännu en anläggning för helsingborgarna.
Helsingborgs gymnastikföreningar är trångbodda och tvingas säga nej till nya medlemmar. Nu vill de se satsningar på stadens föreningsliv med hjälp av Dunkerfonderna istället för en ny anläggning med äventyrsbad.Bild: PETTER ARVIDSON
Argumenten för ett Oceanbad är flera, men det främsta får ändå antas vara behovet av ökad bassängkapacitet. Det behovet är ju i princip detsamma som vi inom gymnastiken upplever med bristen av träningshallar, vilket gör att vi har stor förståelse för den delen av förslaget.
Däremot ställer vi oss frågande till kombinationen med ett äventyrsbad, varma och kalla pooler etcetera. Är det bästa sättet att använda pengarna på och ett som utökar möjligheterna för helsingborgarna till ett aktivt liv? Vår bedömning är att det vore bättre att skapa förutsättningar för en kontinuerlig verksamhet där många barn och ungdomar får möjlighet till en meningsfull fritid.
Visst är det häftigt med en stor badanläggning som lockar folk från när och fjärran. Men vi tror att Dunkers donation i första hand är avsedd att främja livet för helsingborgarna, inte minst för de medborgare vars ekonomiska möjligheter är begränsade. Att då satsa på ett äventyrsbad som man ganska säkert kan utgå från att det kostar en hel del att besöka känns helt fel.
Vi, som representanter för en idrott med många flickor, har länge flaggat för ett skriande behov av en ny ändamålsenlig gymnastikhall i Helsingborg, men har ständigt fått stå åt sidan.
Idag tvingasstadens gymnastikföreningar säga nej till nya medlemmar och befintliga tvingas träna i mindre ändamålsenliga hallar eller nyttja anläggningar i andra kommuner. För en verksamhet som inte bara gynnar fysisk aktivitet utan som också fostrar våra ungdomar på många andra sätt är det förödande.
Ett äventyrsbad med spa-anläggning i all ära men vi förespråkar istället att man borde utreda hur Dunkers pengar på bästa sätt kan komma stadens föreningsliv till gagn och skapa förutsättningar för våra unga helsingborgare till ett aktivt liv.
För Helsingborgsgymnastiken:
Sofie Lilja
ordförande Helsingborgs Turnförening
Maj-Britt Cordua
ordförande Gymnastikföreningen Fram
Pia Sjölander
ordförande Gymnastikföreningen Ling
Gå till toppen