Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Klippan

35 grader i Ljungbyhed igår – högsta någonsin

Det var svettigt i Ljungbyhed igår. Militärmuseets väderstation uppmätte 35 grader – högsta temperaturen någonsin.

Solen gassade på Ljungbyhedsborna igår. Klockan 14:48 slog det över till 35 grader, visar militärmuseets väderstation. Men redan i dag är det svalare. Vid 11-tiden visade stationen 26,6 grader.Bild: Vegard Wivestad Grøtt
35 grader är rekord, enligt Bertil Larsson, pensionerad meteorolog på gamla F5. Numera jobbar han på Ljungbyheds militärhistoriska museum.
– Vi har inte haft så varmt i Ljungbyhed så länge jag kan minnas. Igår hade vi 34,9 ett bra tag och då tänkte jag ”tusan att det inte kan komma upp till 35”. Men sen small det till. Och 35, det är ju gassigt.
Det var Bertil Larsson som installerade mätstationen 2007, en komplett väderutrustning som mäter bland annat tryck, vindhastighet, temperatur.
– Den har stått på ryska båtar, Nordpolen och Antarktis. Nu står den här, det är ren nostalgi och intresse, säger han.
Mätstationen står vid sidan av museibyggnaden och resultaten uppdateras en gång i minuten, dygnet runt. Men att klå rekordet på 35 grader tror inte Bertil Larsson är möjligt i år.
– Tveksamt. I dag har det redan bytt väder. Nu blir det allt senare på året och nätterna blir längre så jag tvivlar på att vi får en sådan här högsommarperiod igen.
Enligt SMHI:s mätningar var det Härsnäs i Östergötland som hade den högsta temperaturen i landet igår med 34,5 grader. Årets rekord har fortfarande Hästveda som den 26 juli hade en topptemperatur på 34,6 grader.
Gå till toppen