Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Släktforskning

Amerikaner kommer och vill hitta sina rötter

Den som vill skaffa sig ny kunskap i jakten på rötterna ska besöka Släktforskardagarna i Växjö den 1-2 september.

Mariann Hellberg och Viola Ek hälsar välkommen till Släktforskardagarna i Växjö.Bild: Roland Classon
Det mesta är nu klappat och klart för Släktforskardagarna den 1-2 september.
– Vi har 75 utställare och 32 föreläsare. Det är vi mycket nöjda med. Nu hoppas vi på att det kommer minst 4 000 besökare under de två dagarna, säger Nils-Eric Lövgren, projektledare för Släktforskardagarna i Växjö.
Släktforskardagarna är ett årligt återkommande evenemang, en mässa för alla som vill veta mer, lyssna på olika föredrag eller helt enkelt botanisera bland de olika utställarna. Att släktforska är den nya folkrörelsen, inte minst tack vare flera olika tv-program med höga tittarsiffror.
– Utvecklingen med datorer och internet har dessutom gjort att man numera kan sitt hemma och släktforska, säger Nils-Eric.
Det är Kronobergs Genealogiska Förening och Emigrantinstitutets Vänner som arrangerar i samarbete med Sveriges Släktforskarförbund.
– Vi har varit ute i god tid med planeringen. Vi var ju även i Halmstad förra året och lärde oss en hel del. Totalt har vi ett 75-tal funktionärer och vi är väl förberedda.
Nils-Eric Lövgren, projektledare för Släktforskardagarna i Växjö.Bild: PRIVAT
Temat för årets släktforskardagar är migration, ett ämne som passar bra med tanke på att omkring 1,3 miljoner personer lämnade Sverige för att söka lyckan i Amerika mellan åren 1850 och 1930. Drömmen om ett bättre liv hägrade.
Ämnet migration kommer att behandlas på många olika sätt under mässan. I Växjö finns ju även Utvandrarnas hus.
– Vi vet att det kommer många besökare från USA till Släktforskardagarna. De vill hitta sina rötter i Sverige. Jag har redan fått många mejl med frågor från Amerika, säger Nils-Eric Lövgren.
Bland föreläsarna i Växjö finns Niklas Hertzman (Arkiv Digital), Karin Borgkvist Ljung (Riksarkivet 400 år) och släktforskarexperten Ted Rosvall, som håller två föredrag. Han kommer även att ha en egen emigrantmottagning, både under lördagen och söndagen.
– Där svarar jag på frågor, småpratar och visar på alla sökmöjligheter som finns, berättar Ted Rosvall.
Fortnox Arena i Växjö - här arrangeras Släktforskardagarna den 1-2 september.Bild: PRIVAT
Av utställarna är det framförallt den ideella föreningen DIS (Datorhjälp i släktforskningen) som sticker ut.
– DIS kommer med 62 personer, de har störst monter av alla och satsar stort, säger Nils-Eric.
Det som garanterat kommer att locka många besökare är hur man hittar sina släktingar med hjälp av DNA-forskning. Detta fick sitt stora genombrott under Släktforskardagarna i Halmstad förra året. I år lär det bli ännu längre kö för att ”topsa” sig.
DNA-experten Peter Sjölund håller föredrag med rubriken ” DNA spårar släktens vandringar” och har även en egen monter (Släkt & DNA). Han kommer att sitta mitt emot Houston-baserade Family Tree DNA, där bland annat DNA- och släktforskarexperterna Linda Kvist och Åsa Johnsson från Helsingborgs släktforskare- och bygdeförening ska hjälpa besökarna.
Bland utställarna finns bland annat även sju föreningar från Tyskland. Christian Kirchner kommer även att hålla ett föredrag om ”Familjen Kamprad – ett exempel på släktforskning i Tyskland”.
Henning Bender föreläser på temat ”Utvandring till Danmark och källorna på Internet”. Det blir även flera föredrag om hur man hittar släkten i Finland.
– De stora nätbaserade drakarna kommer, bland annat Ancestry, FamilySearch, MyHeritage, Arkiv Digital och Riksarkivet, säger Nils-Eric Lövgren.
Flera skånska föreningar ställer ut, till exempel Skånes släktforskarförbund, Skånes hembygdsförbund och Kullabygdens släktforskare (Höganäs).
Släktforskardagarna har arrangerats sedan 1987 då släktforskarna möttes i Lund.
Fakta

Släktforskardagarna

Släktforskardagarna i Växjö arrangeras den 1-2 september i Fortnox Arena.

Årets tema för Släktforskardagarna är migration.

Släktforskardagarna i Växjö arrangeras av Kronobergs Genealogiska Förening (KGF) och Emigrantinstitutets Vänner i samarbete med Sveriges Släktforskarförbund. Huvudsponsor är Arkiv Digital.

KGF bildades 1982 i Växjö, är en ideell förening med uppgift att främja släktforskningen i Kronobergs län och har omkring 1900 medlemmar, näst störst i Sverige.

Släktforskardagarna invigs i Idrottshuset vid Fortnox Arena lördagen den 1 september. Släktforskarförbundets ordförande Erland Ringborg och Kronobergs läns landshövding Ingrid Burman kommer att hålla korta anföranden varefter invigningen förrättas av kultur- och demokratiminister Alice Bah-Kuhnke.

Invigningen ramas in med musikunderhållning med kulning och demonstration av värendstrumman av Ulrika Gunnarsson, Magnus Gustafsson och Magnus Lundberg.

I samband med Släktforskardagarna håller Sveriges släktforskarförbund informationskonferens och förbundsstämma i Emigrantinstitutets lokaler i centrala Växjö fredagen den 31 augusti. Då väljs bland annat den nya styrelsen.

http://sfd2018.se

Gå till toppen