Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Arvid Jurjaks: De vänder spegeln mot killarnas hån

Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Rebecca Scheja och Fiona FitzPatrick

ARTISTER, PRODUCENTER, LÅTSKRIVARE

Att säga att Rebecca och Fiona dekonstruerar sommarpratets dramaturgi är att gå för långt. Men inledningen, där Fiona FitzPatrick drogas på en fest i Los Angeles och knuffas ner i en pool, är inte den typen av livsavgörande händelse som Sommar i P1 håller på att tjata sig ner i sin egen grav med.
Det är bara en schysst anekdot om vänskap. Rebecca Scheja kastar sig efter henne och de båda lyckas vända killgängets hån vid poolkanten mot dem själva.
Och sedan är det inte mer med det.
Dj- och producentduon Rebecca och Fiona blev ett fenomen i svensk popkultur åren runt 2010. Deras program handlar om vägen dit, om framgångarna under första hälften av 10-talet, och om hur de båda tappar riktningen 2015. Det handlar också om att vara kvinna i en ytterst patriarkal bransch och om deras politiska ställningstaganden på vänsterkanten. Allt uppblandat med en nödvändig dos trams.
Programmet slutar med att de båda återtagit makten över sina karriärer, bildat eget bolag och nu står inför ett oskrivet blad. Det sista stämmer inte. För första gången på flera år är duon aktuell med ett nytt album. Det nämns inte någon gång under programmet. Sommar i P1 är en enorm pr-plattform för alla som jobbar i offentligheten. Att inte låtsas om det lämnar en något fadd eftersmak åt programmet.
Gå till toppen