Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Örkelljunga

Här svingar sig våghalsarna mellan hinder – parkourbanan i Skånes Fagerhult är igång

Mitt på det nedlagda stationsområdet i Skånes Fagerhult ligger kommunens nyinvigda parkourbana.

”Miljön är lugn och ganska tyst jämfört med Helsingborg där parkourparken ligger nära en stor väg. Då kan man knappt höra musiken och den är viktig för motivationen”, säger Oskar Matuszewski (till höger).Bild: Sandra Henningsson
Hinder i både betong och metall, där man kan svinga sig emellan, formar en avlång bana. Eller göra volter, som Hosain Rezai och Oskar Matuszewski helst gör. De gillar free running, en blandning mellan parkour och gymnastik.
Läs mer: Arbete pågår på parkourbanan
– Jag älskar det här, det är en del av mitt liv. Man blir starkare, lär sig kontrollera kroppen och så blir man gladare, säger Hosain Rezai.
360, gainer, volt, dash och sidvolt. I parkour finns många olika sätt. Hosain Rezai testar olika varianter.Bild: Sandra Henningsson
Men skador får man räkna med, säger han.
– Jag har nog skadat mig 20 gånger. För fyra-fem månader sedan när jag skulle göra en dubbel framåtvolt landade jag på huvudet. Jag hade ont i flera veckor i nacken. Man måste träna mycket inomhus först.
Hosain Rezai och Oskar Matuszewski är huvudtränare för parkouren i Örkelljungas Gymnastikförening. De tränar själva flera dagar i veckan och tycker att den nya banan är en välkommen nyhet i kommunen. Men det finns flera saker som skulle kunna bli ännu bättre.
Parkourbanan ligger mitt på den gamla stationsområdet. Här har gått både rälsbuss och godståg till in på 1960-talet. Från vänster: Ingela Rhodin, Oskar Matuszewski, Kuba Mikulewicz-Stawicki och Hosain Rezai.Bild: Sandra Henningsson
Läs mer: Flera steg närmare parkouranläggning i Skånes Fagerhult
– Den är lite för liten. Och underlaget skulle ha varit gummi i stället för gräs. Om man trillar här kan man lätt bränna sig, säger Hosain Rezai.
– Ja, det är ont om plats. Man måste stanna efter varje grej man gör. Man får bra flow på metallrören men inte betongplintarna. Men nu har vi en parkourbana i alla fall, den är utomhus och man kan träna på sommaren. Det är en bra start för nybörjare, säger Oskar Matuszewski.
– Det var tänkt att den skulle vara till för både barn och vuxna. Men den är kanske lite mer för barn och tonåringar, säger Ingela Rhodin.
Martin Kossuth är hjälptränare för parkouren i Örkelljunga.Bild: Sandra Henningsson
Hon är vice ordförande i Örkelljunga Gymnastikförening, yogalärare och ansvarig för parkouren. Det var hon som tog initiativ till att bygga en utomhusbana i kommunen.
– Det är första parkourbanan i Sverige i stationsmiljö och tanken är att efterlikna ett spårområde. Folk här i Skånes Fagerhult är stolta över att de haft en järnväg och det ville vi ta fasta på, förklarar hon.
Ingela Rhodin tog initiativ till parkourbanan i Skånes Fagerhult.Bild: Sandra Henningsson
Byggprojektet kostade knappt 1,9 miljoner kronor där huvuddelen, 1,2 miljoner, kommer från kommunen. Resten är pengar från lokala sponsorer och Skåneidrotten.
För Ingela Rhodin var det viktigt att parkourbanan skulle ligga i just Skånes Fagerhult.
– Det har satsats en hel del i Örkelljunga med skejtbana, beachvolleybollnät, konstgräs och Forum. I Skånes Fagerhult finns inte så mycket, det är en bygd som behöver blomstra och leva.
Fakta

Tränarnas tips för dig som vill testa parkour

• Träna inomhus först, på plintar och tjock matta. När man känner sig säkrare och klarar volter kan du flytta utomhus.

• Ha bra kondition och styrka innan du börjar med volter.

• Ha positiv inställning . Om du tänker att du inte klarar det, kommer du misslyckas.

Gå till toppen