Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Livsmedelsverkets vädjan: Sluta bada i badkar

Grundvattennivåerna är fortfarande låga efter den senaste veckans skurar på en del håll i landet. Livsmedelsverket vädjar om att inte stoppa huvudet i sanden – och vill att svenskarna slutar bada badkar för att spara på dropparna.

Livsmedelsverket vill att Sveriges invånare slutar bada i badkar för att spara på vattnet. Arkivbild.Bild: Dan Hansson/TT
– Det är fortsatt lika viktigt att spara på vattnet. Det vatten som kommer ner, i synnerhet om det kommer som kraftiga skyfall, fyller inte på grundvattenreserverna utan tas upp av växtligheten eller rinner av ute i sjöar och vattendrag, säger Agneta Tollin, statsinspektör på Livsmedelsverket.
– Det krävs långvariga höstregn för att fylla på grundvattennivåerna.
Livsmedelsverket uppmanar till att följa de lokala rekommendationerna eftersom tillgången skiljer sig åt mellan – och ibland även inom – kommunerna.
– På vissa ställen kan det vara väldigt akut, att man i princip inte har något vatten, medan man på vissa ställen inte har några problem. Kommunerna ber inte folk att spara på vattnet i onödan, det finns inte obegränsad tillgång. Vi är inte vana vid det i Sverige, säger Tollin.
Ett av råden för att spara på vattnet är att helt sluta bada i badkar.
– Det går åt betydligt mindre vatten när man duschar än när man badar badkar. Man är ju tvungen att spara på vattnet för annars kanske det inte finns något vatten kvar, säger Tollin.
Fakta

Livsmedelsverkets tips

Vattna inte med dricksvatten – samla in regnvatten för att vattna växterna.

Välj duschen i stället för att bada badkar.

Stäng av kranen när du borstar tänderna eller tvålar in dig.

Diska inte under rinnande vatten.

Spola inte i kranen för att vattnet ska bli kallt, ställ in det i en tillbringare i kylen i stället.

Gå till toppen