Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nedbantad matmarknad på solstekt torg i Ängelholm

Inga langos, ingen paella – men en snabbimporterad elgrill från Tyskland gör att ängelholmarna ändå kan få lite grillkorv i tider av eldningsförbud. Bättre med liten matmarknad än ingen alls.

På grund av eldningsförbudet är det betydligt färre matställen på årets internationella matmarknad i Ängelholm.Bild: Emelie Malmros
Så sent som i förra veckan hotades hela arrangemanget bli inställt. Eldningsförbudet gör det omöjligt för flera matserveringar att medverka, och utan dem håller inte den ekonomiska kalkylen.
Myndigheterna har varit stenhårda på grund av extrem brandrisk och har inte medgivit några dispenser. Eldningsförbudet innefattar inte bara grillning, utan även användning av gas. Det har gjort att matmarknaden har minskat med 5–6 serveringar i Ängelholm.
– Tack vare våra goda relationer sedan tidigare och med lite övertalning lyckades vi ändå få hit den internationella matmarknaden, säger centrumutvecklare Madeleine Eidmark, Ängelholms Näringsliv.
Och den är populär. Trots varsel om årets hetaste dag var det full kommers i onsdags, och på torsdagen träffade vi en trio som gick seriöst tillväga:
– Vi har delat på tre olika sorters pizzor, och nu ska vi prova utbudet hos Bistro Paris, säger Patrik Jensen.
– Och en liten bit ost får följa med hem sedan, tillägger Maiken Jonsen.
Patrik Jensen tycker att matmarknaden är ett trevligt inslag i Ängelholm och berättar om en vän som lyckades provsmaka all mat förra året.Bild: Emelie Malmros
Att sälja livsmedel i värmen ställer stora krav på hygien. Kommunens livsmedelsinspektör Ann-Sofie Stensson är nöjd med resultatet efter en inspektionsrunda på onsdagen när det var som varmast.
– Vi tar stickprov på kyltemperatur och varmhållning av maten. Livsmedelspersonalen ska ha egen toa och vi kontrollerar var de tar sitt vatten och hur de hanterar sopor. Hittills har vi ingenting att anmärka, säger hon.
Stora kylbilar står uppställda vid Rönnegymnasiet. Där förvaras livsmedel som levereras till Stortorget.
– De är vana och vet vilka krav vi ställer på dem, säger Ann-Sofie Stensson, men påpekar att även kunden har ett ansvar.
– Hållbarheten förkortas i värmen, så det gäller att äta den lagade maten med en gång, säger hon.
Matmarknaden pågår till klockan 20 på fredag och avslutas på lördag klockan 16.
Maiken Jonsen och Gunilla Hall går in för att provsmaka så mycket som möjligt. Pizzan får toppbetyg.Bild: Emelie Malmros
Värmen tycks inte dämpa matlusten.Bild: Emelie Malmros
Mat från många olika länder lockar.Bild: Emelie Malmros
Sugen på något sött? Här finns fugde i alla färger och former.Bild: Emelie Malmros
Gå till toppen