Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Prideparaden blir dubbelt så lång – och utan loggor

De senaste åren har Helsingborgs prideparad växt så att det knakar. I år ska tåget gå en dubbelt så lång sträcka som i fjol.
– Det kommer betyda jättemycket för stämningen, säger Camilla Bergvall i arrangörsgruppen för Helsingborg Pride.

Bild: Tom Wall
Den 11 till 12 augusti anordnas Helsingborg Pride. Det är andra året som det arrangeras utanför Hx-festivalen och årets parad kommer med en hel del nyheter.
Efter en utvärdering från debutåret har projektgruppen tagit beslutet att skapa ett enat tåg. Det innebär att inga organisationer kommer att få visa upp logotyper i paraden.
– I år har vi sagt att vi vill ha en enad parad. Det innebär att organisationer inte får egna sektioner och att de får lämna logotyper och andra sådana saker hemma. Vi vill behålla fokus på den gemensamma kampen. Pride ska vara till för att HBTQ-personer ska få ta plats i Helsingborg, därför vill vi ha fokus på sakfrågorna och inte marknadsföring för olika organisationer, säger Camilla Bergvall i arrangörsgruppen för Helsingborg Pride.
Är det här beslutet unikt bland pridetågen i Sverige?
– Jag känner inte till att någon annan gjort så här. Det är möjligt att vi är först, men jag är inte helt säker.
I fjol gick cirka 2 500 personer i paraden. Hur årets beslut kommer att påverka antalet deltagare återstår att se.
– Eftersom det är första gången vi gör på det här sättet så vet vi inte om det kommer innebära fler eller färre deltagare. Vi hoppas på att minst lika många vill gå i tåget i år.
Läs också Glada steg för lika rättigheter
Organisationer kommer inte få visa sin logotyper i samband med årets prideparad.
Pridetåget kommer, precis som tidigare år, att gå i de centrala delarna av Helsingborg. Skillnaden är att deltagarna i år kommer att gå dubbelt så långt jämfört med i fjol.
– Förra året så gick vi från Stadsparken och upp till Sankt Jörgens plats. I år går vi hela vägen tillbaka också. Det kommer betyda jättemycket för stämningen. Deltagarna kommer få mer tid att dansa och fira. Det kommer märkas mer i Helsingborg att det är Pride.
Starten kommer att ske vid Stadsparken, därefter kommer deltagarna att gå via Södra Storgatan och Fågelsångsgatan upp till St. Jörgens plats. Därifrån kommer tåget att gå via Kungsgatan och Drottninggatan tillbaka till Stadsparken.
Dragningen av årets prideparad i Helsingborg.Bild: Gabriel Almlöf
Läs också ”Många unga hbtq-personer i Helsingborg drömmer om att flytta härifrån.”
En annan nyhet i år är att det ska delas ut HBTQ-utmärkelser. Bland annat ska årets pionjär utses.
– Före och efter tåget kommer vi att ha en scenshow i Stadsparken. Där kommer vi också att dela ut priser. Vi har nominerade i alla kategorier. Sedan kommer besökarna att rösta fram vinnaren, säger Camilla Bergvall.
Prideparaden börjar klockan 13:00 på söndag den 12 augusti.
Här är årets program på Helsingborg Pride

De nominerade till priserna på Helsingborg Pride:

Årets gemenskap/mötesplats:

Ledningen på Gustavslundsskolan

Ica supermarket Mariastaden

Arrangörsgruppen för Helsingborg Pride

Ung HBTQ/HBG

Årets Fighting spirit:

Jinn Säthil

Timmy Jonasson

Mati Ciesielski

RFSL Helsingborg

Lisa Säthil

Årets pionjär:

Lenny Falk Renholm

Jinn Säthil

Jörgen Wahlström

EliSophie Andrée

Gå till toppen