Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Min mening

Läsartext: Syftet med bonus malus är att nå målet om en fossilfri fordonsflotta

Replik – "Bonus-malus gjorde mitt bilköp oväntat dyrt", HD 5/8.
Janne Dahl ondgör sig över den skatt han fått på sin nyinköpta bil inom ramen för bonus malus-systemet. Bilar som släpper ut mer klimatpåverkande koldioxid, inte koloxid som Janne Dahl påstår, får högre skatt. Och bilar med mindre utsläpp får lägre.
De senaste månaderna och framförallt veckorna har vi alla fått en försmak på vad ett förändrat klimat kan innebära. Extrem torka och värme med allt vad det innebär för människor, djur och livsmedelsproduktion. Med detta har också följt förödande bränder.
Det sker här och nu inte bara i Sverige utan i en stor del av norra halvklotet.
Miljöpartiet har i mer än ett decennium framfört att vi måste ta klimathotet på allvar, och att det åligger politiken att ta på sig ledartröjan och möjliggöra för människor att leva klimatsmart så att vi kan lämna över en beboelig planet till kommande generationer.
Transportsektorn står för en tredjedel av utsläppen i Sverige. På regeringens initiativ finns nu ett mål om att utsläppen från transporterna ska minska med 70 procent till 2030 jämfört med 2010. För att nå det målet krävs ambitiösa åtgärder. En av dessa är bonus malus-systemet vars syfte är att öka andelen miljöanpassade fordon och bidra till att uppnå målet om en fossilfri fordonsflotta.
Bonus malus-systemet har ett brett stöd i riksdagen. Så Janne Dahls förhoppning om att en ny regering skulle riva upp detta system förblir nog en förhoppning.
Själv åker jag väldigt mycket kollektivt, framförallt tåg. Men jag har en bil som används sparsamt när kollektivtrafiken inte räcker till. Det är en gasbil som jag tankar med biogas. Tankställen finns numera på många ställen i Sverige och Europa. En bil i sig kan knappast kallas miljövänlig. Men det finns alltså prismässigt någorlunda likvärdiga bilalternativ, som är miljövänligare och därmed skattemässigt fördelaktigare. Det borde din bilhandlare ha upplyst dig om, oavsett om du frågade eller inte.
Rickard Persson (MP)
riksdagsledamot
Gå till toppen