Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

26-åring dog efter livsfarlig lek i Oceanhamnen

En 26-årig man hittades livlös i Oceanhamnen efter att ha hoppat från den gamla färjeterminalens tak. Nu har han avlidit. Först efter olyckan sattes skyltar upp som varnar för faran att hoppa där. Men aktiviteten fortsätter.

26-åringen hoppade från den blå byggnadens tak, ovanför det inglasade partiet till höger om den skorstenslika delen.Bild: Björn Lilja
I början av sommaren invigdes Banana bay vid Oceanhamnen i Helsingborg, en konstgjord sandstrand med bad i den gamla hamnbassängen mellan Oslopiren och Oceanpiren. Förhoppningen var att den nya strandplatsen skulle locka fler helsingborgare till hamnen, en del i Pixlapiren – projektet som skapat en mötesplats med nya aktiviteter och upplevelser och skänkt nytt liv åt området.
Läs också Stor räddningsinsats i Oceanhamnen – man förd till sjukhus i ambulans
På området ligger den gamla HH-färjeterminalen kvar. I dag tjänar byggnaden bland annat som utsällningslokal – men är även skådeplats för en livsfarlig aktivitet bland unga män.
Förra onsdagskvällen nåddes räddningstjänsten av larmet om att en 26-årig man befarades ha drunknat.
Han hade hoppat från färjeterminalens tak – närmare 15 meter över vattenytan – och syntes inte till.
Polis, räddningstjänst och ambulans kallades till platsen. 26-åringen togs upp ur vattnet av en dykare, varpå hjärt- och lungräddning sattes in och mannen fördes med ambulans till sjukhus. Hans tillstånd har sedan dess varit kritiskt och på tisdagen avled han.
Ola Paulsson är projektledare på stadsbyggnadsförvaltningen och för Pixlapiren. Han ser mycket allvarligt på händelsen.
– Folk ser utmaningen i att klättra så högt man bara kan och riskera sitt liv genom att hoppa ut därifrån, säger Ola Paulsson.
När det gäller bad på Banana bay finns inga förbud. Ola Paulsson framhåller att han inte uppmanar någon att bada.
Att hoppa ner i Oceanhamnens bassäng från hög höjd är en populär – men farlig – aktivitet bland unga.Bild: Björn Lilja
Men budskapen på Helsingborgs senaste badplats är dubbla. Å ena sidan har en sandstrand anlagts och strandstolar och parasoll placerats ut. För den som vill ta ett dopp är hamnbassängen utrustad med en trappa – men även en skylt som varnar för hamnbassängens djup, varierande vattentemperatur och strömmar.
Banana Bay och den gamla färjeterminalen.Bild: Björn Lilja
Räddningstjänsten rekommenderar inte bad i Oceanhamnen.
–Jag har inte detaljkunskaper men av erfarenhet vet vi att mycket starka strömmar kan förekomma där, dels på grund av havsbottnens utseende, dels på grund av färjetrafik, även om färjorna inte passerar i omedelbar närhet, säger Christer Ängehov, förbundsdirektör vid Räddningstjänsten Skåne Nordväst.
Om att hoppa i hamnbassängen från terminaltaket säger han:
– Det är alldeles för farligt och måste undvikas.
Enligt Christer Ängehov har kommunen möjlighet att förbjuda hopp från terminaltaket. Några förbudsskyltar finns dock inte på området. Den skylt som varnar för livsfaran med att hoppa från taket var beställd men sattes upp först dagen efter olyckan.
Den skylt som varnar livsfaran med att hoppa från taket sattes upp först dagen efter olyckan.Bild: Björn Lilja
Hoppen har fortsatt även efter dödsolyckan. Flera personer som HD varit i kontakt med och som vistas dagligen på Pixlapiren, berättar om ett tiotal unga män som hoppat från taket den senaste veckan.
Projektledare Ola Paulsson har en annan uppfattning än räddningstjänsten om vattenströmmarna i hamnbassängen. Han hänvisar till en rapport som gjorts av stadsbyggnadsförvaltningen.
– Den visar att det är mindre strömt i Oceanhamnen än på Köpenhamns havsbad, säger Ola Paulsson.
Köpenhamns havsbad har varit lite av förebild för ett havsbad i Oceanhamnen som enligt planerna skulle ha stått klart denna sommar. Men projektet har visat sig vara mer komplicerat än vad staden räknat med och är uppskjutet till nästa år.
Vore det inte en klok tanke att vänta tills havsbadet står klart med att anlägga badstrand på en plats där det finns faror med att bada i stället för att uppmuntra till bad?
– Det här området kommer inte att vara klart förrän 2035. Jag försöker skapa en attraktiv plats och förstår inte vart ni vill komma med era frågor, säger Ola Paulsson.
– Det är klart att man funderar om man kunde gjort något annorlunda. Jag tror inte att vi kan hindra folk från att klättra upp på tak, då hoppar de någon annanstans.
Den avlidne 26-åringen har ännu inte obducerats. Dödsorsaken är därmed inte fastslagen.
– Någon brottsmisstanke finns inte. Att händelsen uppmärksammas är bra så att folk förstår hur farligt det är att hoppa vid färjeterminalen, säger polisens utredare Sven Lindh.
Banana Bay.Bild: Björn Lilja
Gå till toppen