Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

"Beethoven som ung och Beethoven som gammal är stor skillnad"

Viktor Bergendahl, Peter Filiptsev och Per Tengstrand ger sig i sommar ut på en ny Beethovensafari i nordvästra Skåne.

Per Tengstrand tillsammans med Viktor Bergendahl och Peter Filiptsev.Bild: Privat
Förra sommaren genomförde pianisten Per Tengstrand och en stråkkvartett en Beethovensafari med fem konserter på fem olika platser i nordvästra Skåne.
I sommar blir det ännu en Beethovensafari. Med start 16 augusti på Sofiero. Den här gången är det Beethovens samtliga tio sonater för piano och violin som ska framföras och förutom Per Tengstrand medverkar även violinisterna Peter Filiptsev och Viktor Bergendahl. De båda sistnämnda ingick även under fjolårets konsertturné.
– Det var så jäkla kul förra gången och när det här förslaget dök upp var vi på direkt. Dessutom delar Peter och jag på konserterna. Per får däremot spela på samtliga, så han har en del att läsa in, säger Viktor Bergendahl.
Konserterna kommer att framföras kronologiskt, det vill säga i den ordning som Beethoven skrev sonaterna.
– Det gör att man kan följa Beethovens utveckling som kompositör. Beethoven som ung och Beethoven som gammal är stor skillnad. I de tidiga sonaterna märks det att han är inspirerad av Haydn och Mozart. Det är fina melodier och lättlyssnat, säger Viktor Bergendahl.
– Men de senare sonaterna är jättekomplicerade och har ett helt annat djup. Den utvecklingen är troligt fascinerande.
Viktor Bergendahl ser fram emot att möta publiken under Beethovensafarin.
– Det blir en helt annan grej när man styr upp allting själv. Hitta lokaler, boka reptider och sköta biljettförsäljningen. Ibland får vi skicka ut biljetter med brev, eftersom köparen inte har internet. Sånt skapar också en speciell kontakt med publiken. Det är väldigt trevligt, säger Viktor Bergendahl.
Fakta

Beethovensafari 2018

Sofiero slott, glasverandan, 16 augusti klockan 19

Himmelfärdskyrkan, Höganäs, 19 augusti klockan 19.

S:t Anna kyrka, Helsingborg, 21 augusti klockan 19.

Allhelgonakyrkan, Råå, 23 augusti klockan 19.

Vikens kyrka, 26 augusti, klockan 19.

Gå till toppen