Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Extremt lågt vattenstånd i sjöarna oroar

Båtbryggorna står på land i Västersjön. Runt hela Rössjön har det bildats strand. I sjöarna där Ängelholm hämtar dricksvatten är nivån extremt låg.

Vattennivån i Västersjön är rekordlåg.Bild: Läsarbild: Ronny Persson
Ronny Persson i Rössjöholm vittnar om en förändring som han aldrig tidigare upplevt.
– Jag tippar på att sjön har sjunkit en och en halv meter under sommaren. Nu kan man gå runt hela Rössjön, för det har bildats strand där vattnet har gått tillbaka. Det har aldrig hänt förr under mina 65 år, säger han.
Han skickar en bild från Västersjön där småbåtar ligger på torra land, förtöjda vid bryggor som nu ligger en bra bit från vattnet.
De två sjöarna bidrar med hälften av allt kommunalt dricksvatten i Ängelholm. Men nu närmar sig gränsen där kommunen inte tillåts att pumpa ut mer. Bäckar och vattendrag som leder till sjöarna är uttorkade och det finns ingen tillrinning.
Bevattningsförbudet som infördes under onsdagen kan räcka som åtgärd för att hindra vattennivåerna från att fortsätta sjunka. Men då måste det följas.
– Vi vet inte om det har gett någon effekt ännu, det är för tidigt att avläsa, säger VA-chef Cornelia Ljungerud.
Skyltar om bevattningsförbud ska nu sättas upp vid infarten till Ängelholm och dess tätorter, precis som i fallet med grillningsförbud.
Långvarig torka och värme i kombination med högt vattenuttag har påverkat sjöarna.
Vilka konsekvenser får det på sikt?
– Sjöarna brukar återhämta sig. Hur snabbt det kan ske beror på hur mycket vatten som kommer till framöver, säger Marie Eriksson, vattenhandläggare på Länsstyrelsen.
Den minskade vattennivån påverkar djur- och växtlivet.
– Småfisk som brukar hålla till i vass vid strandkanten för inte gömställen på samma sätt. Musslor drar sig tillbaka och livsutrymmet i sjön blir mer koncentrerat, säger hon.
Marie Eriksson tror inte att det finns risk för bestående konsekvenser.
– Både Västersjön och Rössjön har stora volymer, säger hon.
Gå till toppen