Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Båstad

Först tal sedan plogg för Alice Bah Kuhnke i samband med Båstadbesök

Demokrati- och kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) inledde Apelrydsseminariet och passade samtidigt på att plogga i Båstad.

På plats i Båstad passade demokrati- och kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) på att plogga. Här med Annika Román (MP) kommunalråd i Helsingborg.Bild: Michael Lundblad
Apelrydsseminariet på Apelrydsskolan firar tio år och inleddes på fredagen med att demokrati- och kulturminister Alice Bah Kuhnke talade.
Bland de andra deltagarna märktes även europaparlamentariker Cecilia Wikström (L), Anna Serner som är vd för Svenska filminstitutet samt Karin Olsson kulturchef och ställföreträdande ansvarig utgivare på Expressen.
Temat för året är utbildning och jämställdhet. Under två dagar lyfts bland annat #metoo i skolan fram tillsammans med könssegregerade studieval och mycket annat.
Ulrika Kärnborg är ordförande för Fredrika Bremer förbundet som står bakom Apelrydsseminariet som pågår under fredag och lördag.Bild: Michael Lundblad
Bakom Apelrydsseminariet på Apelrydsskolan i Båstad står Fredrika Bremer förbundet. Förbundets ordförande Ulrika Kärnborg valde i sitt inledningstal att bland annat ta upp att det är fler kvinnor än män som genomför akademiska studier men att det inte märks bland professorerna. Hon pekade även på att utbildning lönar sig bättre för män.
Alice Bah Kuhnke tog fasta på att temat för seminariet känns angeläget och tog upp hösten 2017 med exempelvis #metoo och #tystnadtagning.
– Vi måste börja i skolan. Det är ett av de få ställen där vi når i stort sett alla barn. Vi måste öka kunskapen om jämställdhet i skolan, säger Alice Bah Kuhnke.
Seminariet fortsätter under lördagen.
Alice Bah Kuhnke (MP) var en av deltagarna under Apelrydsseminariet på Apelrydsskolan.Bild: Michael Lundblad
På eftermiddagen fortsatte demokrati- och kulturministern dagen i Båstad med att plogga. Att plogga handlar om att plocka skräp samtidigt som man joggar, går eller på annat sätt tar sig fram. I Båstad plockades skräp längs havet, på stranden och i hamnen. Här deltog även andra miljöpartister från Skåne och Halland.
– Det som plockas spelar stor roll. Tittar man på de mängder plast som finns i våra hav är de oerhört skadliga för våra djur. Det vi plockar är till nytta, säger Alice Bah Kuhnke.
Ministern ska ha ploggat vid ett flertal tillfällen och även om det blev till att plogga i promenadtakt under fredagen händer det att hon snörar på sig joggingskorna och ger sig ut på en kombinerad löp- och plocktur ibland.
– När jag ser skräp plockar jag upp det. Det är ett ansvar jag tar och vill ta. Det är ett sätt att göra skillnad på.
Alice Bah Kuhnke (MP) passade på att plogga under Båstadbesöket.Bild: Michael Lundblad
Om en knapp månad väntar val. I en ny undersökning om vad väljarna tycker är de viktigaste frågorna har klimatet klättrat upp på andra plats.
I Båstad har Miljöpartiet inte lyckats få ihop kandidater till en lokal valsedel.
– Vi behövs i Båstad. Demokratin behöver ett Miljöparti i Båstad. Vi har inte gett upp än. Vi hoppas. Demokratin behöver valmöjligheter, säger Alice Bah Kuhnke.
Under en timmes tid skulle skräpplockningen i Båstad pågå. Bland skräpet som hittades fanns fimpar, glasskärvor och plast bland annat.
En hel del ögonbryn höjdes när demokrati- och kulturministern vitklädd hukade sig fram längs stranden.
– Jag plockar skräp i alla väder och i alla kläder, säger hon.
Gå till toppen