Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Grön kunskap och jordiga fingrar under gillets första dag

Landskrona trädgårdsgille började under fredagen. Första dagen hade fokus på kunskap med workshops och korta föreläsningar om allt från grönskans värld.

Från kommunens parkenhet kom Sten Christensen och delade med sig av sina bästa beskärningstips, han började vid blädderblocket.Bild: Niklas Loman
– Idag är det workshops. Det är för att vi ska dra folk ur sina instängda hem, så att de kommer ner här och får lite jord på händerna, säger Anna Visala från Helsingborg.
Anna Visala var en av de som ville sprida sin kunskap om trädgård under fredagens första dag av Landskrona Trädgårdsgille.Bild: Niklas Loman
Hon står strax utanför ett vitt partytält i parken mellan Citadellet och Landskrona konsthall. Runt omkring sig har hon en rad vildvuxna krukor och flertalet hinkar med vad hon förklarar är biologiskt avfall, en blandning av små nedfallna äpplen, torrt gräs och annat som hon hittat i sin trädgård.
”Grönt andrum” var ett konstnärligt trädgårdsinslag skapat av Linnea Johansson.Bild: Niklas Loman
Vad är det du vill ge besökarna som du träffar?
– Av mig så får man information idag. Information om att allt avfall som man har hemma som folk slänger och sen åker för att köpa ny jord istället, den ska man behålla och lägga under sina växter, det kommer växa så att det knakar! För det är ren näring när det bryts ner. Så släng aldrig det igen! säger Anna Visala.
Damerna som kommit för att lyssna på hennes ord om ytkompostering ler ikapp med Annas förmåga att trollbinda de odlingssugna Landskronabor som hittat ner till Trädgårdsgillets första dag.
Anna Visala visade hur ytkompostering går till in action.Bild: Niklas Loman
För den som inte är såld på trädgårdslandet ännu, kan du förklara lockelsen?
– Att ett, det tar aldrig slut. Det blir bara mer och mer och mer. Två, det tar skitlång tid, ibland så får du inte ens ett resultat. Hur kul är inte det? Det vill säga att du måste vara i nuet hela tiden, du kan aldrig snabba på processen. Det får ta sin tid. Att det är något som växer, att du har tagit ett frö från din tomat som du åt från butiken och så växer det upp en hel planta nästa år när du har satt det fröet, säger Anna Visala.
Läs mer: Vilken flotte är flottast i år?
Läs mer: Dags för 15-årsjubilerande trädgårdsfest i dagarna två
Gå till toppen