Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ledare: Polisen måste lära av sina misstag.

Blommor och kondoleanser på platsen där en ung man med Downs syndrom sköts till döds av polisen i förra veckan.Bild: Stina Stjernkvist/TT
Polisen har rätt att använda våld, även dödligt våld, men används den rätten alltid på ett omdömesgillt sätt?
Debatten är gammal men har fått ny näring av fallet med den unge autistiske och förståndshandikappade mannen med leksaksvapen som sköts till döds av polisen i Stockholm för drygt en vecka sedan.
Martin Marmgren, polis och aktiv politiker (MP), efterlyser mer ödmjukhet från polismyndighetens sida.
"Med facit i hand, med vetskapen om att den skjutne var funktionsnedsatt, obeväpnad och utan onda avsikter måste vi kunna säga att det blev fel", skriver Marmgren i en debattartikel i Expressen.
Ödmjukhet är sällan fel. Och det bör fler än polisen ha i åtanke. Detta är genuint svåra frågor.
Som Marmgren påpekar fattas beslutet att skjuta "extremt fort och under potentiell livsfara". Valet kommer att påverkas av de förväntningar poliserna har när de kommer till platsen. I det här fallet fanns misstankar om att larmet kunde gälla en farlig våldsbrottsling med kopplingar till den aktuella adressen.
Hittills i år har sex personer skjutits till döds av polisen, det högsta antalet sedan statistik började föras 1990. De senaste årens utveckling tyder på en trendmässig ökning av dödsskjutningar från polisens sida.
Har polisen sänkt ribban för användning av dödligt våld?
Att generalisera vore orimligt, men att vissa poliser gjort det exempelvis som en följd av en hotfullare arbetsmiljö, är inte otänkbart.
Tillgången på vapen i kriminella kretsar är stor. De många dödsskjutningarna i gängmiljö i Malmö, Göteborg och Stockholm, liksom handgranatsattacker mot polisfordon vittnar om en tilltagande hänsynslöshet. Sådana faktorer påverkar sannolikt också enskilda polisers förväntningar.
Många erfarna poliser har lämnat kåren de senaste åren. Ännu fler nyutbildade har tillkommit. Enligt Expressen var två av de tre poliserna inblandade i dödsskjutningen nyutbildade, en tog examen i juni i år, den andre i november förra året.
Det är svårt att tro annat än att erfarenhet – utöver utbildning – också har en avgörande betydelse för hur en potentiellt hotfull situation hanteras.
I så fall finns risken att den högre nivån när det gäller dödligt polisvåld består. Politikerna lovar fler poliser, polisutbildningen byggs ut medan antagningskraven sänks.
Rune Engström, som utbildat poliser i 15 år, är kritisk mot en ny polistaktik.
"Man övar in ett automatiserat beteende för att skapa kontroll i krissituationer. Det kan leda till att våldsanvändningen blir större", säger han till Expressen.
Martin Marmgren efterlyser ett system liknande sjukvårdens Lex Maria, som innebär att alla misstag som orsakat eller kunnat orsaka en allvarlig skada måste utredas och anmälas till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.
Att misstag, även misstag med så tragiska konsekvenser som det i Stockholm, helt skulle kunna undvikas är orealistiskt. Desto viktigare då att lära av det som går fel.
Gå till toppen