Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ryanair

Ryanair-strejken leder inte till förändring

Ryanairs svenska piloter har inlett en 24 timmars-strejk efter att flygbolaget vägrat att förhandla om kollektivavtal. De inställda flygningarna verkar inte rubba Ryanairs inställning men fackförbundet Svensk Pilotförening har inte planerat att ge sig.

Strejken på Skavsta flygplats utanför Nyköping pågår fram till midnatt. Arkivbild.Bild: Francisco Seco AP/TT
I normala fall brukar runt 700 resenärer passera genom säkerhetskontrollerna för de första avgångarna från Skavsta flygplats. Denna fredagsmorgon var byggnaden nästan helt tom, bortsett från en handfull personer som missat informationen om den pågående strejken.
– Det är bättre än förväntat. Jag tror att det beror på att den här strejken har fått mycket uppmärksamhet och att Ryanair har varit noggranna med att informera sina kunder om läget, säger Peter Steinmetz, vd för flygplatsen.
De svenska Ryanair-piloterna saknar bland annat rätt till avtalspension, sjukersättning och svenska arbetstidsregler. Efter upprepade fruktlösa försök att nå ut till arbetsgivaren avstår nu piloterna från att arbeta under dagen och totalt 22 avgångar och ankomster till och från Skavsta flygplats ställts in.
– En dag är ingen katastrof men det är klart att det påverkar oss ekonomiskt. Förhoppningsvis är det blir det inte mer än en dag. Vi har i alla fall inte fått några indikationer på att något liknande skulle ske i nästa vecka, säger Peter Steinmetz.
Enligt Svensk Pilotförening (SPF) finns det inga planer på att ge upp kampen om kollektivavtalet. Ryanairs rådande arbetsvillkor uppmärksammas även av protester från piloter i Belgien, Irland, Nederländerna och Tyskland som också valt att avstå från att flyga under fredagen. Men trots de många inställda avgångarna så har inte Ryanair ändrat sin uppfattning i frågan.
– Vi har inte hört ett ord från Ryanair sedan de ställde in en planerad förhandling i tisdags. Men vi kommer inte att ge upp. Om Ryanair fortsätter att vägra prata med oss så kan det bli tal om nya strejker eller möjligtvis rättsliga åtgärder, säger Martin Lindgren, ordförande för SPF.
TT har tidigare sökt Ryanair som inte vill kommentera händelserna närmare.
"Vi ber våra kunder om ursäkt för det avbrott som denna onödiga strejk kommer att orsaka", skriver flygbolaget i ett mejl till TT.
De berörda passagerarna har erbjudits pengarna tillbaka eller ombokningar.
Gå till toppen