Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Filip Yifter-Svensson: Snabb leverans

Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Jonatan Unge

Komiker

Jonatan Unge, känd från poddar som Lilla drevet och Della Monde, är komikern som har gjort det till något av sin grej att komma oförberedd till studion.
Han inleder sitt Sommar med att prata om hur mycket arbetet med programmet har kostat honom i ångest och pengar. För att få skrivro tog han in på stadshotellet i Osby i fyra nätter, bara för att upptäcka att det fanns en ganska bra pizzeria och att Youtube funkade även där. Han fick inte skrivet en rad.
Med en satiriker vid mikrofonen förväntar man sig en del bråk med Sommar-formatet – men det är kanske ett lite för enkelt grepp. Unge gör istället tvärtom och deklarerar att det här blir ett klassiskt vaggan-till-graven-upplägg. Anekdoter av ungefär samma storlek staplas på varandra i rapidfart. "Inget Sommar i P1 utan sjukdom", konstaterar han och berättar sedan om sin adhd som gör att han inte kan göra "tradiga" saker, som att betala räkningarna – eller skriva sommarprat.
Jonatan Unges grej som komiker är istället leveransen. Hur han jobbar med rösten, stockholmskan som är infärgad med skånsk intonation, och hur han kan växla röstläge mellan hysteriskt gapande och vän samtalston.
Det är därför ingen överraskning att han lyckas förvandla ett ganska ofokuserat manus till något man vill lyssna på från början till slut.
Gå till toppen